=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ki is az a coach?
CZECZ FRUZSINA
CZECZ FRUZSINA
- 2017. 03. 08. 15:04

vörös.jpg

 Az elmúlt években a coach és coaching kifejezések nagy népszerűségnek örvendenek. Vajon hányan tudják pontosan, hogy mit takarnak ezek az angol szavak? Ha szótárban keresgéljük a jelentésüket, akkor azt találjuk, hogy felkészítés, edzés. De hogy kerülnek az edzők az üzleti életbe, vagy hogyan tudnak segíteni a komoly magánéleti döntések előtt?

 A coaching folyamán valóban egyéni edzéstervet kapnak a személyek, de nem a hasizomerősítés vagy bicepsznövelés a cél, hanem a szellemi és lelki jóllét. A coach bárkinek segíteni tud, de legtöbbször vezetőkkel dolgozik. Olyankor érdemes megkeresni, amikor egy cég életében jelentős változás történik, elbocsátásokra kell felkészülni, a dolgozó alulmaradt a stressz elleni küzdelemben vagy kommunikációs problémák ütötték fel a fejüket. 

Tévedés azt hinni, hogy a coach egy két lábon járó lexikon, aki mindenre tud megoldást és bármilyen területen megállja a helyét a bútorforgalmazástól a kávépörkölésig. Nem az a feladata ugyanis, hogy szakmai ötleteket adjon. Inkább abban segít, hogy a munkatárs megfelelően ki tudja jelölni a céljait, és ezeket meg is tudja valósítani. A megoldáshoz vezető uta(ka)t találják meg, és dolgozzák ki együtt a coach-csal. 

Eddig csak az üzleti életről esett szó, az itt segédkező coach-ok munkáját business coachingnak nevezzük. A coaching másik fajtája az életvezetési tanácsadás, azaz a life coaching. Ha valaki a magánéletében került nehéz helyzetbe, fontos döntés előtt áll, másik életszakaszba lépett, újdonságokba szeretne belekezdeni, de nem tudja, miként tegye, nagy támogatást kaphat egy coach-tól. 

Ha egy üvegfalon keresztül belesnénk egy coaching ülésre, csupán két beszélgető embert látnánk. A kívülálló számára ez könnyen egy baráti, segítő beszélgetésnek tűnhet, de valójában mélyebb tartalomról van szó. A folyamatosan kiépülő bizalom és a speciális kérdezéstechnika adja a coaching lényegét. 

Jogosan merül fel a kérdés az Olvasóban: ez nem ugyanaz, mint amit egy pszichológus végez? Vannak ugyan átfedések a munkák között, és sok segítő szakmában dolgozóból válik coach, a kettő között azonban van egy nagy eltérés: a coach nem terápiát tart. Az adott, aktuális problémára koncentrálnak, legyen az a vállalattal vagy a családdal kapcsolatos gond, kérdés, dilemma. 

Ahhoz, hogy egyszerűen megértsük a coaching lényegét, érdemes visszanyúlnunk a kifejezés gyökereihez. A postakocsi lovainak irányításából (stagecoach) ered a szóhasználat. Ha elképzeljük, hogy ez milyen sokrétű feladat és milyen speciális készségekre volt szükség, megkapjuk a választ a kérdésre: ki is az a coach? Egy felkészült, stabil segítő, aki számos kérdésben tud támogatást nyújtani azért, hogy egy személy a legjobbat hozza ki magából. Vezet, terel, de nem erőszakosan irányít a cél felé. A folyamatnak csak kedvező mellékhatása van: amellett, hogy egy ilyen támasszal könnyebben megy a munka, gördülékenyebb a családi élet, komoly személyiségfejlődéssel és önbizalom növekedéssel is jár! 


A cikkhez felhasznált források és további ajánlott irodalmak a témáról: 

www.hrportal.hu
www.hrportal.hu/hr
www.hr-outsourcing.co.hu
Mary Beth O'Neill (2008): Coaching. A vezetői szerep és feladat tudatosítása
Sárvári György (2008): A belső harcos útja. Coaching kézikönyv

A blogbejegyzést CZECZ FRUZSINA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

734348 - 2018. április 22., Vasárnap 05:30

Living in France is one thing desired by many individuals. If you want to live in France then you have to get French property. You can read the advertisement section of the newspapers which has the section of houses for sale in France. After making a suitable choice, you should research about the properties for sale in France. French property is now a days very much wanted also.

If you want to live in France and spend your life there you should select a proper house. French property is not cheap and you need to make a major investment. You must also know about the properties for sale in France at various locations. The houses for sale in France come in different prices depending on the location


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK