=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Reggeli (öntudatra) ébredés
HÓDI ADRIENN DÓRA
HÓDI ADRIENN DÓRA
- 2017. 03. 08. 15:25

reggeli.jpg

 Talán nem állítok butaságot, ha azt mondom, a reggeli felkelés legtöbbünknek nagy küzdelmet jelent. Küzdelmet önmagunkkal, az idővel, egy újabb nappal. No persze sok minden meghatározza a hozzáállásunkat, nem közömbös például, hogy mennyit aludtunk, mit álmodtunk (már ha egyáltalán álmodtunk), és mi vár ránk aznap.

 Számos filozófus úgy véli, hogy az éjszaka során az emberi személyiség darabjaira hullik szét, ezért reggel egy komplett ceremóniát kell elvégeznünk, hogy ismét előállítsuk azt. Proust, a híres francia regényíró így vélekedik a jelenségről: „Ágyamban álmom olyan mély volt, hogy tudatom teljesen elernyedt, helyzetérzékelésem teljességgel megszűnt, s amikor éjfélkor felébredtem, nem tudva, hol vagyok, egy darabig abban sem voltam biztos, hogy ki vagyok. …de aztán egy szempillantás alatt a civilizáció századain száguldottam, íveltem át, és olajlámpák, majd lehajtott gallérú ingek alig-alig látható sorából fokozatosan összeállítottam énem alkotóelemeit.” Lássuk tehát, miként zajlik az öntudatra ébredés rítusa!

Kávé, cigaretta, újság


Nem véletlen, hogy a kávét az északon élő emberek napfényének is nevezik. Ez az ital melegséggel tölti el az embert, keserűsége kijózanít, a benne található koffein pedig löketet ad a nap megkezdéséhez. Már kedvenc csészénk látványa is azt sugallja, hogy valamiképp véget ért az éjszaka, újra megérkeztünk a nappali világba, ideje megtalálnunk magunkat és visszatérnünk a megszokott kerékvágásba. Hasonló érzéssel töltheti el a nap első cigarettájának elszívása a dohányosokat.  Pár perc, amikor van idő mérlegelni, összeszedni a gondolatainkat, számba venni, hogy mi is vár ránk aznap. A gyufa fellobbanó lángja, a tovaszálló füst mind azért vannak, hogy visszaadják éberségünket. Ha pedig ez sem lenne elég, vegyük elő a reggeli újságot vagy kapcsoljuk be a televíziót, a rádiót, mert ezek olyan virtuális világot építenek körénk, ami enyhíti magányunkat és szorongásunkat. Bár Baudelaire szerint a reggeli újságolvasás egyenlő azzal, hogy már kora hajnalban a világ szennyét habzsoljuk be, valójában a hírek arról adnak nekünk jelzést, hogy továbbra is létezik a külvilág. Míg mi aludtunk, a Föld tovább forgott, és események sokasága zajlott le szerte a világon.

A fürdőszoba fogságában


A nap első sokkélményéről minden kétséget kizáróan fürdőszobai tükrünk gondoskodik. Amikor belenézünk a mosdó felett lógó nagy üvegtárgyba, valószínűleg egy kócos, ráncos, sápadt vagy épp kipirosodott fejet látunk. Ekkor szembesülünk a nap első feladatával: hozzuk rendbe magunkat, de minél gyorsabban, hisz az idő sürget! A folyamat nem mással kezdődik, mint egy alapos zuhannyal. Ha eddig nem sikerült volna felébrednünk, a víz frissítő ereje biztosan elvégzi majd a dolgát. A zuhany felpezsdíti vérünket, és mintegy vízfüggönyként funkcionál, amely elválasztja egymástól éjszakai öntudatlan énünket és nappali, tettrekész személyiségünket. A fogmosás tovább fokozza az élményt, és amikor a tükörből egy tiszta arc mosolyog vissza ránk fehér fogakkal, úgy érezzük, így már ki merünk lépni az utcára.

Smink, frizura, illatfelhő


Vagy mégsem? Az urak számára itt véget is érhetnek (nem feltétlenül persze) a fürdőszobai előkészületek, a hölgyekre viszont számos feladat vár még: fésülködés, sminkelés, a megfelelő illat kiválasztása. Kezdjük tehát a legelején! Egyenesítés, hullámosítás, göndörítés, borzolás, bodorítás és még számos eljárás létezik, amelyet bevethetünk, hogy megtaláljuk a tökéletes frizurát. Hajviseletünk ugyanis nagyon sokat elárulhat személyiségünkről, tulajdonságainkról, vagy a szerepről, amit játszani akarunk. Frizuránktól függően lehetünk aznap csábítóak, fegyelmezettek, bohémak vagy épp méltóságteljesek. A döntés a mi kezünkben van. Most pedig térjünk át a sminkelésre! Az angol „make-up” szó három különböző jelentéssel is bír. Jelentheti egy folyamat végső szakaszát, befejezését; a hiányosságok kiegészítését; illetve az álarc, maszk mögé rejtőzést. Hogy a reggeli sminkelést, az önrekonstrukció eme szakaszát ki minek tekinti, az mindenkire rá van bízva. A parfüm és dezodor használatának a higiéniai okokon kívül az előző két eljáráshoz hasonlóan szintén az a szerepe, hogy tulajdonságokat aggasson viselőjére, karaktert adjon neki. Minden illatnak megvannak a maga sajátosságai, mi dönthetjük tehát el, hogy visszafogottak vagy kacérok, egzotikusak vagy szolidak akarunk-e lenni.

Mit rejt a gardrób?


Reggeli újjászületésünk egyik legfontosabb útelágazásához értünk, itt kell ugyanis eldöntenünk, hogy mit öltsünk magunkra. Színek, anyagok és stílusok egész sokasága tárulkozik ilyenkor elénk, a döntést pedig számos tényező befolyásolhatja. A legelső dolog, amit mérlegelnünk kell, hogy öltözékünk igazodjon az időjáráshoz: nem vehetünk fel nagykabátot, ha strandidő van, és ugyanígy bikiniben sem flangálhatunk, ha esik a hó. Másodszor nagyon fontos, hogy alkalmazkodjunk a társadalmi és kulturális környezethez, diplomaosztóra például ne farmerben menjünk! Ha ezeket a feltételeket teljesítettük – kizárva ezzel egy sor lehetőséget –, akkor a döntés már csak hangulatunktól és egyéni megítélésünktől függ. Hankiss Elemér szerint ruházatunknál lényegesebb az, hogy milyen cipőt veszünk fel aznap. Úgy véli, ha valaki szép és ízléses lábbelit visel, öltözéke azonban lompos, akkor azt érezzük, hogy a ruha csak álca. Amennyiben viszont a cipő kifogásolható, miközben a ruházat elegáns, akkor bizony a cipőnek hiszünk. Érdemes tehát mindig megfontolni, mit húzunk aznap a lábunkra, ne adjunk okot a téves megítélésekre!

Az arkhimédészi pont


Öntudatra ébredésünk végső szakaszához érkeztünk. Az arkhimédészi pont, melynek segítségével egész eddigi szertartásunk értelmet nyer, nem más, mint aznapi célkitűzésünk. Amikor már véget ért minden rítus, tisztán és csinosan állunk kulccsal a kezünkben, útra készen, akkor egy dolog maradt csak hátra. Ez viszont mindennek a mozgatórugója. Végig kell gondolnunk, hogy miért is keltünk fel, miért hagytuk magunkat felverni az ébresztőóra lármájától, miért bonyolítottuk le újra a megszokott ceremóniát? Iskola, munka, a családról való gondoskodás, netán kutyaséta? Vagy csak nem akartuk elmulasztani az életérzést, amint kilépvén az álmok birodalmából a fényárban úszó, madárcsicsergős reggelre ébredünk?  Bármi legyen is a motiváció, nem szabad elfelejtenünk, hogy a rutincselekvések, amelyeket nap, mint nap végrehajtunk, értelemmel is bírnak. Méghozzá nagyon is tartalmas értelemmel.


Felhasznált irodalom:

Hankiss Elemér (2005): Az ezerarcú én. Budapest: Osiris Kiadó

Címkék: ébredés, öltözködés, önrekonstrukció, rutincselekvések, szépítkezés

A blogbejegyzést HÓDI ADRIENN DÓRA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

faiz - 2018. december 1., Szombat 11:01

Anda, tetapi tidak menyadari koneksi akar dengan talink 3
agen plat high tensile sm490 yb
agen plat high tensile sm490ya
agen plat kapal
agen plat stainless ss304
agen plat stainless ss310
agen plat stainless ss316
agen plat sumihard
agen round bar besi aisi 440s45c
agen round bar scm440
agen steel rail
undangan pernikahan
undangan pernikahan
Distributor plat besi hitam
Distributor plat besi hitam
undangan pernikahan bentuk tas
Agen besi beton interworld steel is
undangan pernikahan modern
Toko Plat Bordes Kembang
Distributor Pipa Besi baja Schedule Sch 40
Distributor besi cnp baja
Harga plat besi hitam
Harga plat besi hitam
undangan pernikahan biru
Agen besi beton gunung garuda
undangan pernikahan biasa
Toko Plat Besi Hitam
Supplier Pipa Besi baja Schedule Sch 40
Harga besi cnp baja
www.pusatbesibaja.co.id
Jual plat besi hitam
Jual plat besi hitam
undangan pernikahan biasa sewa villa bukit danau
Agen besi beton delcoprima
undangan pernikahan bahasa inggris islam
Toko Plat Kapal Bki Krakatau Steel
Agen Pipa Besi baja Schedule Sch 40
Jual besi cnp baja
www.pusatbesibaja.com
Supplier plat besi hitam
Supplier plat besi hitam
undangan pernikahan bagus
Agen besi beton cakra steel cs
undangan pernikahan cantik elegan
Toko Jual Besi Siku Baja
Toko Pipa Besi baja Schedule Sch 40
Supplier besi cnp baja
Toko plat besi hitam
Toko plat besi hitam
undangan pernikahan bermanfaat
Agen besi beton bjku
undangan pernikahan akrilik
Toko Besi Unp Baja Profil Kanal
Jual Pipa Besi baja Schedule Sch 40
Toko besi cnp baja
Supplier besi beton Sni Ulir Polos polos ulir
Agen plat besi hitam
Agen plat besi hitam
undangan pernikahan akrilik
Agen besi beton Sni Ulir Polos
undangan pernikahan bentuk dompet
Toko Besi Cnp Profil Baja Gording
Harga Pipa Besi baja Schedule Sch 40
Agen besi cnp baja
Supplier besi beton sii
Pabrik plat besi hitam
Pabrik plat besi hitam
undangan pernikahan anti mainstream
Agen besi beton ais
undangan pernikahan coklat
Toko Besi Hollow
Pabrik Pipa Besi baja Schedule Sch 40
Pabrik besi cnp baja
Supplier besi beton psi Ulir Polos
Toko besi cnp baja
Toko besi cnp baja
undangan pernikahan coklat
undangan pernikahan biasa
Agen Besi Pipa Baja Schedule 80
Jual Stainless steel
Toko besi beton krakatau steel
Agen besi cnp baja
Agen besi cnp baja
undangan pernikahan cantik dan murah
Agen besi beton Sni Ulir Polos polos ulir
undangan pernikahan bunga
Agen Besi Pipa Baja Schedule 40
Harga Stainless steel
Toko besi beton jcac
Pabrik besi cnp baja
Pabrik besi cnp baja
undangan pernikahan casual
Agen besi beton sii
undangan pernikahan artis
Agen Pipa Besi Hitam Medium
Pabrik Stainless steel
Toko besi beton interworld steel is
Distributor besi h beam baja
Distributor besi h beam baja
undangan pernikahan contoh
Agen besi beton psi Ulir Polos
undangan pernikahan modern


wenhao94 - 2019. január 8., Kedd 14:17

moncler coat

pandora bracelet

nike air max 270 men

pandora rings

moncler jacket

mulberry bayswater

prada bags

jordan shoes

air max 2018

air max 95 mens

air max 97

asics outlet

fitflop shoes

nike huarache

pandora bracelet

under armour shirts

fitflop sandals

nike air max 90

moncler jacket

christian louboutin shoes

ralph lauren

mcm

kate spade outlet

mbt shoes

celine

pandora

oakley glasses

michael kors handbags

goyard bag

nike air max 90

nike vapormax

ralph lauren dresses

chrome hearts clothing

hermes belt women

lebron 15

coach

ecco

vapormax

nike air max 90

nike kyire

lacoste

adidas originals nmd

prada purse

supreme clothing

air max 97 mens

cartier jewelry

air max 95 mens

adidas originals ultra boost

skechers

Yeezy

ray ban eyeglasses

true religion jeans men

adidas originals nmd

true religion jeans men

chrome hearts t shirt

valentino

Hermes Birkin Bags

jimmy choo shoes

ralph lauren

adidas yeezy

pandora bracelet

salvatore ferragamo shoes

nike air max

fitflops uk

balenciaga shoes

yeezy boost 350 v2

ed hardy clothing

yeezy boost 350

nike air max

north face

nmd adidas

polo

adidas superstar mens

balenciaga shoes

air max 2018

adidas ultra boost

nike air vapormax

jordan 11

nike air max 2018

ferragamo shoes

kate spade handbags

longchamp

moncler

christian louboutin

stephen curry

pandora jewelry

kd 10

burberry shirt

rihanna puma shoes

salomon shoes

jordan 11 retro

jordan retro 12

pandora jewelry

kd shoes

james harden shoes

kate spade outlet

north face outlet

bvlgari sunglasses

kyrie 4

birkenstock

nike air max

longchamp backpack

supreme shoes

Pandora Jewelry

huaraches

fitflop uk

yeezy shoes

birkenstock sale

red bottoms

coach purses

asics mens running shoes

nike air max 270

burberry

ray ban wayfarer

air max 97

salomon

Salomon

air jordan 11 space jam

nike kd

mk handbags

pandora bracelet

chrome hearts necklace

salomon shoes

lebron 15

burberry bags

moncler coat

yeezy boost

under armour stephen curry

christian louboutin shoes

mont blanc outlet

goyard bag

nike vapormax

mcm backpack

moncler jacket mens

pandora jewelry official site

barbour

jordan shoes


eddie - 2019. május 29., Szerda 21:54

ovechkin

patriots

76ers

brett favre

los angeles kings

new york rangers

flyers

packers

russell westbrook

mlb com

la chargers

celtics

charles barkley

new york islanders

jeremy lin

jets

seattle mariners

nhl hockey

redskins

angels baseball

shin soo choo

charlie culberson

mookie betts

san antonio spurs

zach randolph

derek jeter

miami heat

eli manning

clint frazier

ducks hockey

clayton kershaw

calgary flames

anaheim ducks

tyreek hill

buffalo sabres

capitals hockey

ohio state football

mlb

rockies

los angeles angels

deandre hopkins

brandon marshall

anaheim angels

devante smith pelly

oregon ducks

alex smith

josh gordon

maple leafs

charlotte hornets

ny knicks

chris kunitz

kc chiefs

chicago bulls

blackhawks

lonzo ball

warriors

los angeles chargers

jeff skinner

bryn forbes

bears

dirk nowitzki

raptors

lebron james lakers jersey

minnesota vikings

jersey boys

pirates baseball

dwight howard

lesean mccoy

memphis grizzlies

adam duvall

alex reyes

matt duchene

alex ovechkin

demarcus cousins

clint capela

la angels

texans

edmonton oilers

sf giants

jimmy butler

colin kaepernick

mike trout angels

ny rangers

indiana pacers

derozan

vegas golden knights

grand rapids griffins

anthony davis

ny mets

aaron rodgers

philadelphia eagles

shaquille o neal

arizona cardinals

houston astros

washington caps

colorado rockies

antonio brown

chris sale

oklahoma state football

tb lightning

bengals

new england patriots

astros jersey

claude giroux

andre iguodala

gwinnett braves

la kings

nicklas backstrom

49ers

trevor ariza

kansas city royals

bryce harper

carson wentz

peyton manning

david wright

cavaliers

zach parise

cavs

dallas cowboys

yankees jersey

bills

ny yankees

buffalo bills

washington redskins

penguins hockey

ben bishop

willie cauley stein

corey dickerson

kyle korver

new orleans saints

alabama football

new york knicks

preds

mlb angels

colorado avalanche

eric berry

julio jones

jj watt

los angeles dodgers

los angeles rams

cleveland indians

jj redick

deshaun watson

pittsburgh steelers

sacramento kings

zach lavine

mn wild

colts

red sox

ravens


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK