=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A férfi agy
HÓDI ADRIENN DÓRA
HÓDI ADRIENN DÓRA
- 2017. 03. 09. 12:48

timthumb.jpg

 Évszázadok óta foglalkoztatja a tudományokat a kérdés, hogy a nemi szerepek közötti különbség pusztán társadalmi hatásokra vezethető-e vissza, vagy genetikai gyökerei is vannak. Egyesek kizárják a biológiai hatásokat, és úgy vélekednek, hogy a nevelésnek van a legmeghatározóbb szerepe a nemi szerepek kialakulásában, hiszen globálisan érvényes, hogy a lányoknak a babázás való, míg a fiúknak az agresszívabb játékok, mint az autók vagy a robotok.

 Louann Brizendine neuropszichiáter szerint a férfi és a női agy éppen akkora mértékben eltérő, amely magyarázattal tud szolgálni az eltérő nemi viselkedésre és a nemi szerepek kialakulására. A legalapvetőbb különbség férfi és nő között, hogy a férfiak minden egyes sejtjében Y kromoszóma található, míg a nőknél ugyanez igaz az X kromoszómára. A viselkedést befolyásoló legfontosabb hormonok a férfiaknál a tesztoszteron, ami a szex-és az agresszióhálózatokat aktiválja; a vazopresszin, vagyis a lovagiasságért és a monogámiáért felelős hormon; és a Müller-féle gátló anyag (MIS), ami elnyomva minden nőiességet, a férfiak defeminizátoraként funkcionál. Ezzel ellentétben a nőknél az oxitocin és az ösztrogén van túlsúlyban. Előbbi fokozza az empátiát, a bizalmat, a kötődést és a higgadtságot, utóbbi pedig az összetartozás érzését. A férfiak szervezetében is jelen vannak ezek a hormonok, ám csak bizonyos életszakaszokban jutnak jelentősebb szerephez. Lássuk tehát a férfiak élettani szakaszait!

A kisfiú


A fiú magzat agyát már nyolc héttel a fogantatás után maszkulinizálja a tesztoszteron, és elnyom benne minden nőiességet a MIS hormon. A születés utáni tizenkét hónapban megmarad a magas tesztoszteron-szint, azonban ezt követően egészen a gyermek tizenegy éves koráig alábbhagy az említett hormon működése. Ezt a korszakot nevezzük ifjúkori pauzának. Térjünk azonban vissza a csecsemőkorra! A fiú babákat – az Y kromoszóma génjei miatt – teljesen elbűvölik a geometrikus formák, a tárgyak élei és a mozgás. Éppen ezért nem jellemző rájuk a hosszas szemkontaktus, inkább más felé kalandozik a tekintetük. Nem kell tehát aggódniuk az újdonsült anyukáknak, ha fiuk nem merül el az arcukban, ez genetikai adottságaikból fakad.

Kutatók felfedezték, hogy egy kisfiú hét hónapos korára képes leolvasni anyja arcáról, hogy az mikor mérges, vagy aggódik. Tizenkét hónapos korára azonban immunissá válik ezekre a rezdülésekre, és teljesen figyelmen kívül hagyja őket. Annyira vonzza az izgalom és az áhított tárgy megszerzése, hogy minden kockázatot vállal érte. A helyzet még az apa jelenlétében sem változik. Ami a játékokat illeti, a fiúk ódzkodnak a lányos (vagy lányos színű) játékoktól, és jobban érdeklődnek azok iránt, amelyek versengést vagy mozgást igényelnek. Ez a jellemvonásuk a rajzolásban is megmutatkozik: általános iskolás gyerekekkel végzett kísérletek kimutatták, hogy míg a lányok inkább embereket, állatokat, fákat és virágokat rajzolnak, addig a fiúk művei legtöbbször akciódús jeleneteket, például vonatbalesetet vagy repülőgép-szerencsétlenséget ábrázolnak.

A kamasz


Az ifjúkori pauza elmúltával, a fiúk tizenegy éves kora körül ismét elárasztja a tesztoszteron a szervezetet, melynek hatására száznyolcvan fokos fordulatot vesz az életük, és egészen más dolgok kezdik foglalkoztatni őket. Hadd érzékeltessem a változás mértékét: ha a tesztoszteron sör lenne, egy kilenc éves fiú napi egy pohárral fogyasztana belőle, míg egy tizenöt éves már napi hét és fél literrel! Ez a hormon felel azért, hogy az agy szexuális gondolatokért felelős központjai két és félszer akkorára növekedjenek a hipotalamuszban, mint egy azonos korú lány esetében. Nemcsak a tesztoszteron mennyisége növekszik meg ilyenkor a fiúk szervezetében, hanem a vazopresszin és a kortizol nevű hormonoké is. Előbbi arra készteti őket, hogy kialakítsák saját felségterületeiket, utóbbi pedig stresszhormonként működik.

A fiúk biológiai órája tizenegy éves korukban kezd el megváltozni, tizennégy évesen pedig arra eszmélnek, hogy az ellenkező nemhez képest egy órával később fekszenek le, és ennyivel később is kelnek. Ez így is marad egészen addig, amíg a nőknél be nem következik a menopauza. Nem a biológiai óra eltolódása az egyetlen különbség a lányokhoz képest, a fiúk ugyanis egészen másként érzékelik az arcokat és a hangokat a pubertáskor ideje alatt. A nemkívánatos zajok és a monoton akusztikus ingerek hallatán agyuk hallórendszere automatikusan kikapcsol, és ezzel blokkolja a felesleges hangokat.

A párválasztó férfi


A férfiak átlagosan tizennégy szeretőt akarnak megismerni életük során, míg a nőknél ez a szám csupán egy vagy kettő. Kutatások kimutatták, hogy a férfiak elsősorban azokra a nőkre figyelnek fel, akiknek nagy melle, vékony dereka, lapos hasfala és széles csípője van. Ezek a tulajdonságok ugyanis azt tükrözik, hogy az illető hölgy fiatal, egészséges és készen áll az anyaságra. A kellemes látványon kívül nagy szerep jut az illatoknak is, mivel a genetikailag összeillő párok egymás szagát találják a legvonzóbbnak. A legújabb felmérések szerint, ha egy férfi szexuális vonzalmat érez egy nő iránt, akkor az első adandó alkalommal nemi kontaktust szeretne létesíteni vele. Akár egy hét várakozás is végtelenségnek tűnhet.

Íme, egy-két trükk, amit a férfiak bevethetnek a siker érdekében! Az, hogy az urak meghívják a hölgyeket, és kifizetik a nők részét, ma már bevett udvariassági szokás. Érdemes azonban vigyázni, mert akadnak olyanok, akik cserébe ellenszolgáltatást várnak a hölgyektől. Ennek alapjául az ún. „szexért hús elv” szolgál. A párválasztó főemlősöket vizsgáló biológusok kimutatták, hogy a nőstények azzal a hímmel közösülnek többet, amelyik élelmet hoz nekik. Ha ezt kivetítjük az emberekre, azt mondhatjuk, hogy ha a férfi átvállalja a nő költségeit, azzal a nő a férfi „adósa lesz”, és az adósságot esetlegesen törlesztenie kell. A másik párválasztási stratégia, amelyre a nőknek oda kell figyelniük, az, hogy négyből három férfi hajlamos megmásítani az igazságot annak érdekében, hogy kiszemeltjét rávegye a nemi kontaktusra. A hazugság tárgya leggyakrabban a vagyoni, társadalmi vagy üzleti státusz, illetve a baráti kapcsolatok.

Az apa


A nők terhessége olyan időszak, amikor nemcsak a kismamák, hanem a leendő apukák hormonháztartása is jelentős változásokon megy keresztül. A szülés előtti utolsó három hétben a férfiak tesztoszteronszintje körülbelül harminc százalékkal csökken, prolaktinszintjük pedig húsz százalékkal megnő. A prolaktin az a hormon, amely felerősíti az apai érzéseket és csökkenti a nemi vágyat. Az ál-illetve szimpátiaterhesség is a megnövekedett prolaktintermelés hatására alakulhat ki. Az újdonsült édesapák hormonszintje a csecsemő hathetes korára kezd el a normálisra visszaállni, a gyermekáldás előtti állapotot viszont akkor éri csak el, amikor csemetéjük már járóképes.

A sírás a törődésre való igény univerzális hívójele, amelyre eltérő az anyák és az apák reakciója. A sírás hallatán mindkettejüknél aktiválódnak a szülői ösztönök, az anyák viszont gyorsabban reagálnak, éppen ezért általában ők érnek oda először a babához. Természetes, hogy az újdonsült apukákban felébred a féltékenység, amiért a gyermek – a szoptatás során kialakuló szoros kötelék révén – kezdetben jobban ragaszkodik édesanyjához. Három hónapos kora után viszont a csecsemő kevesebbet alszik, így több időt fordít interakcióra. Ekkor akcióba lendülhetnek az apukák, és az együtt eltöltött tartalmas idő következményeként kialakulhat a szinkronitás apa és gyermeke között.

Az érett férfi


A férfiak gyakran azzal vádolják a nőket, hogy túlságosan érzelmesek. A nők szerint pedig az írható a férfiak számlájára, hogy érzéketlenek. Ennek oka abban keresendő, hogy a férfiak agya arra van berendezkedve, hogy felmérje a problémát, és megkeresse a megoldást, nem pedig arra, hogy kimutassa együttérzését. Ők így tesznek tanúbizonyságot törődésükről, így próbálnak meg segíteni.

Ötven és hatvanöt éves koruk között a férfiak átesnek az andropauzán, azaz a férfi menopauzán. Ekkor a legfontosabb férfihormonok mennyisége csökken a szervezetben, és a férfiak agya egyre inkább hasonlítani kezd az egykorú nők agyához. Kisebb szerepet tulajdonítanak a szexualitásnak, viszont nagyobbat a gyengédségnek és az összetartozásnak. A nemi aktivitás – bár alábbhagy – nem tűnik el végérvényesen, hiszen egy férfi nemzőképessége élete végéig megmarad. A legfontosabb a jó egészség fenntartása, a kiegyensúlyozott életre és házasságra való törekvés, illetve a gyerekekről, unokákról való gondoskodás lesz. Egy a közelmúltban a Harvardon végzett kutatás szerint a férfiak idős korukra saját céljaikat szolgáló tevékenységekről átteszik a hangsúlyt a család fiatalabb tagjainak jóllétét biztosító cselekedetekre. A férfiak elérkeznek tehát ahhoz a szakaszhoz, amikor az „idős bölcs” szerepét töltik be a családban, aki példaképként állhat a fiatal nemzedék előtt.

Őszintén remélem, hogy cikkem segít a férfiaknak, hogy jobban megismerjék cselekedeteik mozgatórugóit, és ezáltal önmagukat. Továbbá bízom abban is, hogy írásom „útikalauzként” szolgál a hölgy olvasóknak, hogy megértsék fiukat, szerelmüket, édesapjukat, testvérüket vagy barátaikat. Mert sokszor megfeledkezünk róla, hogy mindnyájan egy nézőpontnak lehetünk csak birtokosai, de a másik oldalról talán másként festenek a dolgok.

Sorozatom következő részeként a női agy rejtelmeibe nyerhetnek betekintést!


Felhasznált irodalom:
Brizendine, Louann (2010): A férfi agy. Budapest: Nyitott Könyvműhely
Címkék: apaság, férfi agy, hormonháztartás, nemi szerepek, párválasztás

A blogbejegyzést HÓDI ADRIENN DÓRA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

xiuyun67 - 2019. január 8., Kedd 12:28

louboutin femme

nike off white

nike air max

adidas boost

christian louboutin

nike air max

red bottoms

air jordan 11 retro

skechers sneakers

moncler jacket

jordan retro 11

nike lebron

yeezy shoes

adidas chaussure

skechers boots

golden goose

moncler jacket mens

adidas flux

ugg

salomon speedcross 4

moncler jacket

adidas zx flux

adidas originals eqt

air max

goyard

air max

jordan 11

birkenstock canada

new jordans

ugg boots

goyard bag

balenciaga

jordan shoes

balenciagas

ugg uk

adidas trainers

yeezy shoes

chaussures skechers

lebron

bijoux pandora

kate spade handbags

Chaussure Adidas

nike trainers

pandora rings

louboutin heels

yeezy boost 350

adidas shoes

kate spade bags

adidas shoes

nike canada

fila

adidas ultra boost

jordan shoes

jordan retro 11

vans shoes

kd 10

nike off white

salomon shoes

louboutin

christian louboutin

yeezy boost 350

nike vapormax

pandora bracelet

golden goose sneakers sale

chaussure salomon

pandora rings

nike air max

yeezy

adidas boost

golden goose outlet

yeezy 500

adidas shoes

moncler homme

nike air max 95

giuseppe

kd 11

adidas canada

jordan 11 space jam

yeezy boost

red bottoms

pandora uk

fjallraven backpack

balenciaga bag

fjallraven

basketball shoes

pandora rings

pandora bracelet

kate spade bags

nike air max

pandora jewelry

ugg

salomon

skechers go walk

moncler femme

yeezy boost

goyard handbags

yeezy boost 750

pandora bracelet

pandora earrings

adidas yeezy

adidas chaussure

pandora charms

goyard wallet

philipp plein outlet

off white clothing

pandora canada

giuseppe

bottes ugg

adidas nmd

adidas superstar

louboutin shoes

philipp plein

jordan shoes

birkenstock sale

longchamp bag

curry

longchamp canada

adidas yeezy

moncler

salomon boots

kyrie irving shoes

adidas eqt support adv

mizuno shoes

yeezy boost 350

fila

mizuno

air max 2019

louboutin

pandora rings

ugg

jordan 11 space jam

louboutin

kate spade

fitflop canada


caijuan83 - 2019. január 23., Szerda 06:13

http://www.airmax90shoes.us.com/ nike air max
http://www.air-max-97.us.com/ nike air max 97
http://www.nikelebron15.us.com/ lebron shoes
http://www.supremeshirt.us.com/ supreme clothing
http://www.ray--bansunglassess.us.com/ ray ban eyeglasses
http://www.balenciaga--shoes.us.com/ balenciaga
http://www.northfacejacketoutlets.us.com/ north face coats
http://www.air-max-90.us.com/ nike shoes
http://www.redbottoms-louboutin.us.com/ louboutin shoes
http://www.james-hardenshoes.us.com/ james harden
http://www.balenciagas-sneakers.us.com/ balenciaga sneakers
http://www.stephen-curry-shoes.us.com/ curry shoes
http://www.air-max-95.us.com/ air max 95 black
http://www.adidasoriginalsultraboost.us.com/ ultra boost
http://www.moncler--jacket.us.com/ moncler jacket mens
http://www.monclers.uk/ moncler jacket womens
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us.com/ polo ralph lauren
http://www.adidasyeezy-350.us.com/ yeezy
http://www.pandora-charmsjewelry.us.com/ pandora charms
http://www.ferragamoshoess.us.com/ salvatore ferragamo
http://www.asicss.us.com/ asics running shoes
http://www.adidas-superstarshoes.us.com/ adidas originals superstar
http://www.oakley--glasses.us.com/ oakley sunglasses
http://www.kyrie-irving-shoes.us.com/ kyrie irving
http://www.truereligion--jeans.us.com/ true religion jeans for women
http://www.air-max-270.us.com/ air max 270
http://www.goyardbackpack.us.com/ goyard bag
http://www.hermesbirkin-handbags.us.com/ Hermes Handbags
http://www.nike--vapormax.us.com/ nike air vapormax
http://www.longchampbackpack.us.com/ longchamp handbag
http://www.curry4-shoes.us.com/ curry 4 shoes
http://www.pandora-jewelrybracelet.us.com/ pandora,pandora charms
http://www.moncler-coat.us.com/ moncler
http://www.kyrie-4.us.com/ kyire 4
http://www.nike-airmax270.us.com/ air max 270
http://www.montblancs.us.com/ mont blanc
http://www.katespade--outlet.us.com/ kate spade handbags
http://www.asics--shoes.us.com/ asics
http://www.birkenstocksandalssale.us.com/ birkenstock sandals
http://www.burberrys.org.uk/ burberry scarf
http://www.ralphlauren--polo.us.com/ polo ralph lauren
http://www.yeezyboost350shoes.us.com/ yeezy boost 350 v2
http://www.salomon-boots.us.com/ salomon shoes
http://www.celines.us.com/ celine purse
http://www.jimmychooheels.us.com/ jimmy choo
http://www.mbts.us.com/ mbt womens shoes
http://www.hermes--belt.us.com/ hermes belt
http://www.louboutinredbottoms.us.com/ louboutin
http://www.ralphlaurenspoloshirts.us.com/ ralph lauren outlet
http://www.valentino--shoes.us.com/ valentino sneakers
http://www.fitflop--shoes.us.com/ fitflops clearance
http://www.michaelkors-handbagss.us.com/ michael kors bags
http://www.kevin-durant-shoes.us.com/ kd 10
http://www.pandoraearrings.us.com/ pandora bracelet
http://www.adidasnmdrunnerr1.us.com/ nmd adidas
http://www.coach--bags.us.com/ coach
http://www.skechers--shoes.us.com/ skechers women
http://www.nike-airmax-2018.us.com/ air max 90
http://www.mcms.us.com/ mcm handbags
http://www.airmax-2018.us.com/ nike air max
http://www.salomonshoes.co.uk/ salomon shoes
http://www.mulberry-handbags.us.com/ mulberry bag
http://www.katespadepurses.us.com/ kate spade purses
http://www.monclerjacketwomens.us.com/ moncler jacket womens
http://www.airjordan11spacejam.us.com/ jordan shoes
http://www.nikeairvapormaxflyknit.us.com/ nike air force 1
http://www.airmax270.co.uk/ nike air max
http://www.nikeairmax97.co.uk/ nike air max
http://www.fitflop--sandals.us.com/ fitflops uk
http://www.under-armour-shoes.us.com/ under armour outlet
http://www.fitflops-sale.us.com/ fitflop sandals
http://www.pandorauk.us.com/ pandora charms
http://www.pandorajewelryrings.us.com/ pandora earrings
http://www.adidasnmd-womens.us.com/ adidas originals nmd
http://www.nikeair-max90.co.uk/ nike air max 90
http://www.coachbags-outlet.us.com/ coach purses
http://www.yeezyboost350--v2.us.com/ yeezy boost 350
http://www.northface-jacket.us.com/ north face jacket
http://www.pumarihannafenty.us.com/ fenty puma shoes
http://www.michael-kors-bags.us.com/ michael kors bags
http://www.supreme--clothing.us.com/ supreme clothing
http://www.pandorajewelryscharms.us.com/ pandora Charms
http://www.longchampbag.us.com/ longchamp
http://www.christianlouboutinredbottoms.us.com/ christian louboutin
http://www.true--religion.us.com/ true religion jeans men
http://www.katespadebags.us.com/ kate spade handbags
http://www.jordan11.co.uk/ jordan retro 11
http://www.adidas-ultraboost.us.com/ ultra boost
http://www.kd10-shoes.us.com/ kd shoes
http://www.birkenstock--sandals.us.com/ birkenstock sale
http://www.pandora-jewelrysale.us.com/ pandora bracelet
http://www.salomonspeedcross3.us.com/ salomon xa pro 3d
http://www.monclerjacketmens.us.com/ moncler coat
http://www.adidas-yeezyboost350.us.com/ adidas yeezy
http://www.goyardbag.us.com/ goyard
http://www.chrome--hearts.us.com/ chrome hearts ring
http://www.eccoshoesoutlets.us.com/ ecco outlet
http://www.jordan--11.us.com/ jordan retro
http://www.nike--shoes.co.uk/ nike outlet
http://www.nikeairmax-97.us.com/ air max 97
http://www.burberry-bags.us.com/ burberry scarf
http://www.redbottom--shoes.us.com/ red bottoms
http://www.salvatore-ferragamo.us.com/ ferragamo
http://www.jordanretro11-shoes.us.com/ jordan retro
http://www.fitflopsshoes.us.com/ fitflops clearance
http://www.adidasoriginalsnmd.us.com/ adidas nmd
http://www.pandoras-jewelrys.us.com/ pandora earrings
http://www.cartier-bracelet.us.com/ cartier sunglasses
http://www.prada--bags.us.com/ prada purse
http://www.bvlgaris.us.com/ bvlgari wallet
http://www.lebron15-shoes.us.com/ lebron shoes
http://www.pandora--rings.us.com/ Pandora Bracelet
http://www.polo-ralph-lauren.org.uk/ ralph lauren outlet
http://www.nikeairmax-95.us.com/ nike air max 95 mens
http://www.huaraches.us.com/ huarache shoes
http://www.airmax95.co.uk/ nike air max 95 mens
http://www.nike-huaraches.us.com/ nike huarache
http://www.rayban--glasses.us.com/ ray ban eyeglasses
http://www.jordan11spacejams.us.com/ jordan 11
http://www.vapormaxs.us.com/ nike vapor max
http://www.barbourjackets.co.uk/ barbour coats
http://www.prada--handbags.us.com/ prada bags
http://www.chromeheartsjewelrys.us.com/ chrome hearts jewelry
http://www.mcm--bags.us.com/ mcm bags
http://www.nikeairmax-90.us.com/ nike vapormax
http://www.ed-hardys.us.com/ ed hardy jeans
http://www.pandora--jewelrys.us.com/ pandora earrings
http://www.salomon--shoes.us.com/ Salomon
http://www.nikeairmax270.org.uk/ air max 270
http://www.chromehearts-jewelry.us.com/ chrome hearts sunglasses
http://www.jordans11shoes.us.com/ jordan 11
http://www.nikekdshoes.us.com/ kd shoes
http://www.lacosteshirts.us.com/ lacoste shoes
http://www.monclerjacket.org.uk/ moncler jacket mens
http://www.burberry--scarf.us.com/ burberry handbags
http://www.adidas-yeezy-shoes.us.com/ Yeezy Boost 350 V2
http://www.ultra--boost.us.com/ adidas ultra boost


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK