=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Miért is jó külföldön élni? - pszichológus szemmel
SCHRAMMEL IVETT
SCHRAMMEL IVETT
- 2017. 03. 10. 16:29

útirányok3.png

 Elsősorban azért mert az ember kilép a kényelmi zónájából, és mint tudjuk: "Az élet ott kezdődik, ahol elhagyod a komfortzónád.." Persze a komfortzónából való kilépésre számtalan más lehetőség is adódik, de ez az egyik "legerősebb"..

 Bárhol is élsz külföldön, távol a hazádtól, a megszokott, ismerős környezetedtől - rengeteg új helyzettel találkozol: ismeretlen a hely, a kultúra, az emberek, a szokások.. minden.. még a levegő is más.. Egészen más élni valahol, mint "turistáskodni".. Rengeteg kihívással találkozol nap mint nap - persze kihívásokat otthon is találsz, de itt el sem tudod kerülni őket. Az új szituációkban, új emberekkel kapcsolatban pedig gyakran nem működnek a régi jól bevált és begyakorolt sémák, probléma megoldási módok, elsősorban a kulturális különbségek miatt, másrészt a Te megváltozott helyzeted miatt. Kénytelen vagy tanulni, fejlődni! Valójában ez az önismeret fejlődésének egy roppant érdekes útja.. rengeteget tanulhatsz magadról abból, hogy hogyan viselkedsz ebben a számodra teljesen új szituációban. Akár egész meglepő felismeréseket is tehetsz önmagaddal kapcsolatban.. Gyakran hasznosabb ez - és mennyivel "életszerűbb" - mint sok önismereti, személyiségfejlesztő tréning. Itt derül ki igazán, hogy mennyire vagy rugalmas, nyitott, befogadó, elfogadó, kreatív, mennyire vagy képes alkalmazkodni.. És ezen jellemvonások, képességek fejlesztésére is remek alkalom kínálkozik.. ha beilleszkedni és boldogulni szeretnél!


A külföldi lét másik járulékos pozitív "mellékhatása" az lehet, hogy az ember megtanulja értékelni azt, amije van..

Elmondom, mire gondolok: Sokan, sokféle okból hagyják el az országot: Van, aki pusztán anyagi okokból, a jobb megélhetés reményében.. van, aki kíváncsiságból, tapasztalatszerzés céljából, kalandvágyból.. van, akit egy régi álma megvalósítása hajt.. 

Ami közös bennünk, hogy ha alkalmanként hazalátogatunk, más szemmel nézzük a világot.. régi, ismerős otthonunkat.. Igen, tudom.. látjuk, hogy mi az ami "nem működik".. hiszen sok esetben erős a kontraszt.. de újra látjuk a szépséget is azokban az ismerős, megszokott dolgokban, melyek mellett Magyarországon élve talán egyszerűen "elmentünk".. Újra megcsodáljuk a Balaton kékségét.. hallgatjuk a nád susogását, a békák kuruttyolását.. megbámuljuk Budapest gyönyörű épületeit.. a Duna hídjait.. a csodás zöld erdőket, parkokat.. Úgy örülünk a virágzó orgonának, nárciszoknak.. a rügyező fáknak.. minden egyes fűszálnak.. mint azelőtt talán soha.. Más szemmel látjuk régi otthonunkat, felfedezve az értékeit.. s ezután más szemmel nézünk új otthonunkra is.. a jelenünkre.. talán abban is jobban megtalálva a szépséget, az értékeket.. Jobban értékeljük és megbecsüljük azt, amink van..


Azért is jó külföldön élni, mert néhány év külföldi tapasztalat után nagy valószínűséggel el tudod dönteni, hogy valójában mik a számodra fontos dolgok, letisztul a saját értékrended, és így megtalálhatod a helyed a világban. 

Bár sokan az anyagi jólét reményében próbálnak szerencsét más országokban, a legtöbb esetben "alulról" kell kezdeni, újrakezdeni. Lehet, hogy nem találsz a képzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő munkát - így sokan olyan munkákat is elvállalnak, amit Magyarországon soha nem tettek volna meg - ezáltal egész új, meglepő tapasztalatokra tehetsz szert. Talán átmenetileg még nehezebb anyagi helyzetbe kerülsz, mint amilyenben otthon éltél. Kérdés, hogy ezeket a nehézségeket, veszteségeket tudják-e kompenzálni azok a pozitívumok, melyeket az új ország nyújtani képes.. Talán igen.. talán nem..

Mások épp ellenkezőleg élik meg az országváltást: bejönnek a számításaik - az otthoni jövedelem akár többszörösét képesek megkeresni munkájukkal, akár ugyanazzal a tevékenységgel, melyet otthon végeztek. Ez esetben az a kérdés merül fel, hogy az anyagi jólét ellensúlyozza-e, felülírja-e a család, a régi barátok, a megszokott környezet hiányát.. Talán igen.. talán nem..

Kiderülhet, hogy az ember valódi értékrendje egész más, mint amit addig gondolt magáról.. Kiderülhet, hogy bizonyos dolgok fontosabbak, bizonyos dolgok pedig sokkal kevésbé számítanak, mint ahogy előzőleg hitted.. Ráébredsz, hogy mi az ami valójában boldoggá tesz.. mi az, amitől valóban jól érzed magad, sőt: otthon érzed magad egy helyen.. A család? A barátok? A munka? A pozíció? A megbecsültség? Az anyagiak? Az új kalandok? A kihívások? A megszokás? A kényelem? A biztonság? Az élet kiszámíthatósága? A pozitív jövőkép? A kultúra? A hangulat? A "hely energiái"? A szellemi fejlődés lehetősége? 

Érdekes még a honvágy kérdése.. Van, akit az ér váratlanul, hogy milyen erősen szenved tőle.. mások meglepetten tapasztalják, hogy egyáltalán nem éreznek semmi hasonlót..

Ezeknek a felismeréseknek a hatására dönthetsz úgy, hogy új, választott országodban maradsz, vagy hazatérsz. Minden döntés jó döntés, ha szívből jön..

Ha a hazatérés mellett döntesz, legalább kipróbáltad magad máshol és nem vágyakozol majd egy életen át más országok, egy más élet után. Jobban értékeled azt, amit egyszer elhagytál, elvesztettél. Kevesebb lettél sok illúzióval.. de gazdagabb sok tapasztalattal..

Ha a kint maradás mellett döntesz, szintén egy megalapozott döntést hoztál, mely megfelel saját - talán épp a külföldi tapasztalatok hatására felismert értékrendednek..

Akárhogy is döntesz, nagy eséllyel pár év elteltével megtalálod a helyed a világban.

De a jó döntés talán nem is a megfelelő kifejezés.. hiszen ha belegondolunk, az életben nincsenek jó vagy rossz döntések.. csak tapasztalások vannak..

 

Elhagyni az a helyet, amit tiszta szívből szeretsz, ahol igazán boldog vagy, körülbelül olyan döntés, mint elhagyni a szerelmedet...

(Persze mindig vannak kivételek, van, hogy az ember kényszerből, akár az életét mentve hagyja el az otthonát.)

Egyre gyakrabban jut eszembe egy választott hely, ország és egy párkapcsolat közötti analógia.

A szerelem és a praktikum gyakran kéz a kézben járnak: ilyenkor a szeretett férfival vagy nővel az élet könnyű, nagyobb erőfeszítések, kompromisszumok nélkül is működőképes - ahogy egy általad szeretett helyen is lehet az élet hasonlóan könnyed és kellemes. És van, hogy a szerelem és a praktikum nem jár együtt: szerelmeddel - legyen az akár egy személy vagy egy hely - bizony nehezebb az élet, csak nagy küzdelmek, válságok, kompromisszumok, sok tanulás, fejlődés, változás árán működtethető. Mással, máshol - lehet, hogy könnyebben, gördülékenyebben mennének a dolgok, egyszerűbben lennének élhetőek a hétköznapok. Senki a környezetedben nem is érti igazán a választásodat..

Ha egy párkapcsolat vagy egy hellyel való kapcsolat, pozitív érzelmekkel teli, "igaz szerelem", megér minden fáradozást. És hiába a könnyű, anyagi és egyéb előnyökkel rendelkező viszony, ha nélkülözi a valódi pozitív érzelmi töltetet, a szerelmet.

A honvágy a legbiztosabb jele a hely iránti "szerelmednek". Van, hogy az ember a szülőföldje iránt érez honvágyat, és talán meglepő, de van, hogy egy másik ország iránt, ahol nem is élt olyan hosszú ideig. Az is természetes, hogy az ember olykor elvágyódik erről a helyről, ahogy néha felmerülhet a szerelme elhagyásának gondolata is - ennek számtalan oka lehet.. s néha csak akkor tudja 100 % biztosan, hogy hol van a helye az életben, a világban, ha egy időre eltávolodott tőle.

A blogbejegyzést SCHRAMMEL IVETT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:


edwina - 2019. május 31., Péntek 16:33

josh gordon

brett favre

rudy gay

stephen curry jersey

calgary flames

devante smith pelly

james harden

josh donaldson

ny yankees

la kings

baltimore ravens

san francisco 49ers

la chargers

dwight howard

russell westbrook

andrew miller

braves

mark teixeira

edmonton oilers

crosby

ny giants

chicago cubs

gleyber torres

shin soo choo

sf 49ers

wild hockey

alexander ovechkin

dallas stars

gwinnett braves

carolina hurricanes

anaheim ducks

coyotes hockey

sabres

bucks

rangers hockey

az cardinals

lamar jackson

new york islanders

aaron rodgers

anthony davis

la angels

buccaneers

rangers

john wall

ryan fitzpatrick

blake griffin

colin kaepernick

cleveland indians

amed rosario

carey price

bucs

los angeles angels

colts

miami dolphins

cheap jerseys

drew brees

sj sharks

barry bonds

ben bishop

cam newton

noah syndergaard

houston texans

mookie betts

lonzo ball stats

san jose sharks

mlb com

nfl free agency

dion phaneuf

mn vikings

iowa hawkeyes

green bay packers

nj devils

lonzo ball

red sox jersey

drew doughty

johnny gaudreau

bulls

dylan larkin

texas rangers

russell wilson

klay thompson

rougned odor

cavs

carl hagelin

minnesota vikings

stefon diggs

indiana pacers

new york knicks

kobe bryant

jj redick

white sox

grand rapids griffins

brandon nimmo

jordy nelson

astros

pirates baseball

stephen curry

matt ryan

deandre hopkins

lebron james lakers

kc royals

ravens

winnipeg jets

henrik zetterberg

didi gregorius

brooklyn nets

preds

new york rangers

ducks hockey

josh rosen

ny mets

steelers

pittsburgh steelers

adam duvall

miami marlins

san antonio spurs

jersey boys

christian yelich

brewers

cal ripken

mark stone

celtics

kyle korver

dallas mavericks

arizona diamondbacks

birmingham barons

memphis grizzlies

mike trout

matt martin

colt mccoy

damian lillard

vancouver canucks

marcus mariota

predators hockey

patriots

ny jets

florida panthers

buster posey

willie cauley stein

red sox

lesean mccoy

carolina panthers

henrik lundqvist

los angeles lakers

toronto maple leafs

larry fitzgerald

duncan keith

joe flacco

denzel valentine

randolph


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK