=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A rajz mint vizuális kommunikáció és a nonverbalitás szemléltetőeszköze I. rész
SZEKERES VERONIKA
SZEKERES VERONIKA
- 2017. 03. 08. 13:58

timthumb (13).jpg

 2008 márciusában indult az önmagát a társas kapcsolatok pszichológiai honlapjaként megfogalmazó psychogalaxy.hu. A weboldal különleges projektív vizsgálati eszközöket használ: a saját fejlesztésű kérdőívek mellett ugyanis rajzteszteket, firkateszteket, szimbólumteszteket és színtesztet is alkalmaz. A projektív tesztek olyan vizsgáló módszerek, amelyek „átlátnak” a felszínen, és megmutatják a személyiség rejtett, elfojtott összetevőit is (Psychogalaxy, 2008).

 A projektív tesztek egyik demonstráló eszköze a páros rajz. Ennek a vizsgálatnak a különlegessége, hogy a rendszerben regisztrált felhasználók egy időben, a világ bármely pontjáról közös rajzot készíthetnek, ezek rögzítésre kerülnek, és visszanézhetjük a rajzolás folyamatát. Ez azért is fontos lehet, mert minden emberi kapcsolatban, viszonyulásban nagy jelentősége van az adott interakcióban részt vevő felek kommunikációjának, közléseik minőségének. Hiszen a mindennapi kommunikáció a beszéd és az ún. nonverbális közlés tömör, szétválaszthatatlan együttese. A kommunikáció segítségével interperszonális viszonyainkat igyekszünk megteremteni és alakítani, mivel az emberi lét folyamatos és folytonos kommunikáció nélkül elképzelhetetlen (T. Kiss, 1999). A nyelvtan órák által is ismeretes lehet, hogy a kommunikáció több csatornán zajlik: verbális, vokális és nonverbális. Ebből az előző kettő együtt csupán az egész kommunikáció alig több, mint harmadát teszi ki (kb. 40%), a nonverbális rész viszont több, mint a felét (kb. 60%). Ráadásul a nonverbális megnyilvánulások kommunikatív funkciója a mindennapi megnyilvánulásokban nem tudatos, vagy a tudatosságnak csak a peremét súrolja.

A nem verbális kommunikáció csatornái a következők: a tekintet, a mimika, a gesztusok, a testtartás, a vokális kommunikáció, a térközszabályozás stb. (Buda, 1986) A nem verbális jelzések sokfélesége alátámasztja, módosítja, vagy sok esetben szinte teljesen felváltja a verbális mondanivalót. Ezek funkciója Argyle szerint (Argyle, 1969; 1972, in: Forgách, 2007): a) a társas helyzet kezelése, b) az énmegjelenítés, c) az érzelmi állapotok közlése, d) az attitűdök kommunikációja és e) csatorna-ellenőrzés. A nem verbális üzenet küldésének és vételének képessége lényeges a sikeres szociális interakció szempontjából. A nonverbális jelzéseket kevésbé tudatosan értelmezzük, minek következtében ezek az üzenetek gyakorta kiszolgáltatják a beszélőt. Továbbá a nem verbális eszközök hatásosabban kommunikálnak attitűdöket és érzelmeket, mint a nyelv. Ezáltal néhány igen bonyolult társas érintkezési forma teljes mértékben nem verbális üzenetekből áll (Forgách, 2007).

Ilyen társas érintkezési forma például a psychogalaxy-n elérhető páros rajz is, mint vizuális kommunikáció. Hiszen a partnerek nem látják egymást, online vannak jelen, ugyanakkor a közös rajz során érzelmeiket, gondolataikat, beállítódásukat nonverbálisan juttatják kifejezésre egymás számára. Zolnai Béla (1957) szerint a vizualitás alapvető érzelem-, hangulat- és jelentésközvetítő szerepet játszik mind az írott kommunikációban, mind a szóbeliben. A képi megjelenítés szerepe egyre nő a videotechnika és a számítógép (internet) fejlődésével, mivel a vizualitás egyre inkább előtérbe kerül (rajzok, ikonok, diagramok) (Gászpor, 2003). Tehát a rajz vizuális kommunikáció, a nonverbalitás egyik szemléltetőeszköze.

A páros rajz személyközi szituációként való értelmezése valószínűleg helytálló, hiszen a kommunikáció lejátszódik (online, a rajz folyamatában, olykor verbális közlésekkel kiegészítve), és minden rajzra és rajzolásra az egyediség, a konkrétság és az individuális sajátosságok jellemzőek (T. Kiss, 1999). Általános értelemben a „projektív rajz” kifejezés arra utal, hogy a rajz az instrukció keretein belül szabadon készül, minimális irányítással, a rajzoló azt rajzol, amit csak szeretne, és úgy rajzolhatja meg, ahogyan csak akarja. Az instrukció szándékosan csak minimális mértékben befolyásolja a rajzot, a lehető legkevesebb információt adva a vizsgálatban részt vevő számára (Vass, 2006). Ugyanakkor a kognitív struktúrát nem egyszerűsíthetjük le tudatos vagy tudattalan tartalomra, valamint az externalizációt sem tekinthetjük kizárólag a rajzot létrehozó mozgás lenyomatának.

A rajz mint externalizált, kognitív struktúra több összetevőből áll, melyek minden egyes esetben más-más arányban vannak jelen:


a. a projekció mint az individuális világ konstrukciója – a rajzolók reakcióit a világról alkotott egyedi modelljeik, valamint észlelési és jelentésadási elveik határozzák meg

b. tudattalan projekció

c. nem tudatosan irányított kifejező mozgások vagy expresszív viselkedés, mint a pszichomotoros tempó vagy a térhasználat

d. tanult kognitív sémák és jelek, amelyek előre meghatározott sorrendben rajzolt, állandó grafémákból (graféma = meghatározott funkcióval rendelkező írásjegy) állnak; ide tartoznak a képi kommunikáció jelei és jelképei is (Psychogalaxy, 2008)
 

A rajzolás része az ember motorikus viselkedésrendszerének, s feltehető, hogy két ősibb és általánosabb természetű viselkedésformából, a kifejező és leíró mozgásból alakult ki. A rajzok az ábrázolt dolgokat azáltal mutatják be, hogy kiemelik néhány sajátosságukat. Minden vizuális forma tartalma csak annyira lehet világos, amennyire világosak a tartalmat hordozó észleleti jellemzők. A rajzok a készítő pillanatnyi tudatállapotát, személyiségének maradandóbb vonásait tükrözik (Arnheim, 2004).


Forrás:
Arnheim, R. (2004): A vizuális élmény. Aldus Kiadó, Budapest
Buda Béla (1976): A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűségei. Animula Kiadó, Budapest
Forgách József (2007): A társas érintkezés pszichológiája. Kairosz, Budapest
Gászpor Réka (2003): Verbális és nonverbális kommunikáció. PONTfix Kiadó, Sepsiszentgyörgy
Psychogalaxy (2008). http://psychogalaxy.hu/index.php?pid=26&tabid=153&mid=660
T. Kiss Tamás (1999): A szemtől-szembeni formációk kommunikációs viszonyai. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest
Vass Zoltán (2006): A rajzvizsgálat pszichodiagnosztikai alapjai. Flaccus Kiadó, Budapest
Zolnai Béla (1957): Nyelv és stílus. Gondolat Kiadó, Budapest

A blogbejegyzést SZEKERES VERONIKA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

lunhui64 - 2019. január 8., Kedd 10:46

huarache shoes

true religion jeans

fitflop

longchamp bag

Hermes Handbags

longchamp handbag

yeezy boost 350

womens north face jacket

jordan retro 11

michael kors outlet

nike shoes

nike air max 95

ray ban eyeglasses

red bottoms

polo

mk handbags

asics womens shoes

balenciaga shoes men

nike air vapormax

jordan retro 12

kevin durant shoes

red bottoms

nike air max 95

burberry handbags

christian louboutin

kate spade wallet

ralph lauren shirts

salvatore

mont blanc pens

Salomon

ultra boost

moncler jacket

north face coats

huaraches

burberry wallet

salomon xa pro 3d

chrome hearts ring

pandora jewelry

nike air max 270

nike air max 97

air max 95

nike air max 2018

mcm wallet

true religion jeans for women

lebron james shoes

Pandora Charms

coach bags

nike vapormax

curry 4 shoes

adidas ultra boost

supreme jacket

pandora rings

Yeezy Shoes

pandora jewelry official site

nike air max

kate spade

mbt womens shoes

nike air max

kate spade outlet

air max

moncler jacket womens

under armour

skechers outlet

goyard bag

adidas

air max 97

jordan 11

basketball shoes

pandora earrings

birkenstock sale

yeezy shoes

ecco outlet

nike air max 90

celine bag

moncler jacket mens

chrome hearts

nike shoes

nike vapormax

ray ban wayfarer

mcm wallet

hermes belt women

oakley prescription sunglasses

jordan 11 space jam

prada bags

bulgari jewelry

asics outlet

kyrie

kyrie irving shoes

ralph lauren outlet

air jordan 11 space jam

nike air max 97

nike air vapormax

goyard wallet

adidas yeezy

salomon xa pro 3d

stephen curry shoes

prada bags

barbour outlet

valentino sandals

air max 90

adidas originals ultra boost

adidas originals nmd

moncler jacket mens

salomon speedcross 4

moncler jacket womens

jimmy choo

chrome hearts t shirt

air max 97

pandora rings

puma shoes

cartier jewelry

supreme clothing

jordan

red bottom shoes

yeezy boost 350 v2

nmd adidas

kd shoes

balenciaga shoes

mulberry bayswater

pandora earrings

fitflops clearance

ed hardy shirt

pandora rings

birkenstock shoes

james harden

fitflop sale

fitflop sandals

kevin durant shoes

lacoste

adidas nmd

salvatore

pandora bracelet

burberry handbags

ralph lauren

coach

moncler jacket

pandora jewelry


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK