=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A szorongás kialakulása
CSUKÁS CSABA
CSUKÁS CSABA
- 2017. 03. 10. 16:59

silence.jpg

  Sokat olvasni, hallani a szorongásról, hiszen már-már népbetegségnek tekinthető. Felmérések szerint, az előfordulása a lakosságon belül 30% körül mozog. Legtöbb esetben a tünetekről, felismerésről, kezelésről beszélünk, a kialakulásról és megelőzésről azonban kevesebbet.

 Hogyan alakul tehát valakiben a szorongás különböző típusa? A következőkben azokról a leggyakoribb kiváltó és fenntartó tényezőkről lesz szó, amelyek a szorongás bármely típusa mögött meghúzódhatnak, azonban érdemes megjegyezni, hogy ezen kívül több más tényező is szerepet játszhat.

 
A szülő, gondozó szerepe
 
Mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy a szülőknek szerepe lehet a szorongás kialakulásában. A Szülők, elsődleges gondozók legfontosabb feladata, hogy táplálékot és biztonságot nyújtsanak a gyermeknek. Méghozzá tartósan és kiszámíthatóan. Az egyik leggyakoribb patogén hatás, amikor a szülők viselkedése nem kiszámítható a gyermek számára. Nem tudja, mikor, miért kap büntetést, nincsen pontos „használati utasítás” a kezében a szülőkkel való kapcsolatához. Ez a bizonytalanság eleinte félelmet szül a leggyakrabban büntetéshez vezető helyzetekkel kapcsolatban, majd ez a félelem lassan elhatalmasodik, és a bizonytalan helyzetekre is átragad. Oly’ gyakorivá válik a gyermekben a félelemérzés, hogy szinte mindentől félni fog, és megjelenik a szorongás minden helyzettel kapcsolatban.
 
A másik gyakori szülői hiba, amikor bár következetes a büntetés, a jutalmazás elmarad. Ekkor a gyermekben nem alakul ki a megfelelő kompetenciaérzés, nem fogja tudni, hogy mennyire jó, csak azt, hogy mennyire rossz. Egy ilyen világnézettel azután már egyre szorongatóbb lesz minden ismeretlen, vagy kihívást jelentő helyzet, mert félni fog a kudarctól, és az azt követő büntetéstől. Mivel a jutalmat nem vagy csak kevésbé ismeri, így a pozitív kimenetel számára nem reális opció.
 
A szülők mellett természetesen az óvónőknek, tanítóknak, tanároknak is óriási szerepük van. Némileg képesek ellensúlyozni a szülői hibás mintákat, vagy éppen alááshatják azt. Az utóbbi ellen azonban egy stabil, érzelmileg biztonságos és kiegyensúlyozott háttér jelentős védelmet nyújt.
 
A teljesítmény szerepe
 
Legtöbbünket a szülők és az iskola is teljesítményre nevel. Ez nem feltétlenül kell tanulmányi eredményben megnyilvánuljon, lehet sportteljesítmény, gazdag társas kapcsolatok, művészetben való kiemelkedés stb. A szülők büszkeségét és elégedettségét igyekszik kivívni legtöbb gyermek, amely azután idővel belső motivációvá is válik, és önmagunkért, önmagáért a cselekvésért fogjuk ismételni ezeket a dolgokat.
 
De mi történik, ha nincs kiemelkedő teljesítmény? Vagy nem csak nincs kiemelkedő teljesítmény, de egyenesen kudarcok sora következik be. Ekkor több dolog is történhet. Amennyiben a család rugalmas, és észreveszi, hogy a gyermek nem képes jól teljesíteni egy adott területen, akkor először megpróbálnak segítséget keresni, hogy helyt tudjon állni, majd ha ez nem sikerült, akkor segítenek a gyermeknek más területet találni az életben, ahol sikeres lehet. Azonban, ha nem rugalmas a család, akkor erőltetik továbbra is, hogy a gyermek részt vegyen olyan helyzetekben, amelyekben csak frusztrálódik.
 
(Természetesen vannak helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen, amilyen az iskolai megfelelés is. Azonban a kevésbé sikeres iskolai tanulmányok mellett lehet találni olyan szabadidős tevékenységeket, amelyben a fiatal sikeres lehet, így erősítve a pszichés immunrendszerét.)A folyamatos sikertelenség és frusztráció következtében, a saját magáról kialakuló kép is az lesz, hogy ő nem kompetens. Ha egyfolytában csalódások és kudarcok érnek minket, eleinte képesek vagyunk a környezetet hibáztatni, azonban egy idő után, saját magunk ellen fordulunk; „Erre sem vagyok képes.”, „Úgysem fog sikerülni” és ehhez hasonló gondolatok jelennek meg. Ha egyszer pedig kialakult a kép magunkról, hogy „Képtelen vagyok...”, akkor hogyan is tudnánk elképzelni, hogy egy ismeretlen szituációban sikeresek legyünk? Ha mindig azt kapjuk, hogy ügyetlenek, buták vagyunk, hogyan leszünk képesek serdülő korban vagy azután elhitetni a kiválasztott másikkal, hogy mi jók vagyunk, érdemes minket választania? Nehezen, vagy talán sehogy. Mert az ilyen helyzetek már gondolatban is szorongást fognak előidézni azzal, hogy előrevetítjük a kudarcot. És így lesz ez minden új helyzettel kapcsolatban.
 
Az ítélet szerepe
 
Hogy van az, hogy valakinek elég egy-két kudarcélmény, és összeroppan, másokat látszólag sorozatban érnek ilyen élmények, és mégis képesek talpon maradni? A kulcs a megítélés. Nem annak a megítélése, hogy amiben sikert vagy kudarcot élünk át mennyire fontos, hanem annak, milyennek ítéljük meg magát a kudarcot. Ha azt tanultuk, hogy a kudarc rossz, sőt a legrosszabb dolog a világon, mert ha egyszer megtörtént, mindig megfog újra és újra, akkor rettegni fogunk tőle. Nem merünk hibázni, amennyiben mégis megtörténik, súlyos csapásként éljük meg. Ha pedig a kudarc rajtunk kívülálló okból következik be, szó szerint lesújt minket, hiszen bármit is teszünk, mégis bekövetkezik. Tehát a világ egy veszélyes hely.
 
Azonban, ha azt tanultam meg, hogy hibázni ér, szabad, de ha lehetőségem van rá (és persze érdemes), akkor javítsam ki, nos, ebben az esetben a kudarc kellemetlen élmény lesz ugyan, de elviselhető. Az élet része.

Az elménk szerepe
 
Az elménk, egy csodálatos szerkezet. Annyi mindenre képes egyszerre, hogy a puszta felsorolása is hosszabb lenne, mint ez az egész cikk. Egyszerre irányítja a testünket, tárolja, használja, és ha lassan is, de módosítja a személyiségünket, hogy a környezettel leginkább kompatibilisek és sikeresek legyünk. Képesek vagyunk általa alkotni, szeretni, örülni.
 
Mégis azt mondom, az elménk nem a barátunk. Egyáltalán nem. Mert bár valóban képesek vagyunk csodás dolgokra, az elmét mégis egy dolog foglalkoztatja leginkább: a túlélés. És nem a nyugodt vagy boldog túlélés, csak a puszta túlélés. A múltat arra használja, hogy az alapján megjósolja a jelent és a jövőt. Igen, a jelent is. Tudjuk, hogy sokkal több inger ér minket, mint amit képesek lennénk feldolgozni. Akkor hogyan is tudunk mégis létezni, és hatékonyak lenni a világban? Úgy, hogy az elménk a múlt tanulságaiból a számára kulcsfontosságú ingereket keresi, majd azok alapján konstruál nekünk egy valóságot. Ha az én múltam a kudarc, akkor az elmém minden helyzetben azokat a jelzéseket figyeli, amelyek ezt alátámasztják. Ráadásul biztos, ami biztos, a kétértelmű jelzéseket is úgy értelmezem, ahogy azt megszoktam: tehát kudarcként. Mert a világ így lesz kiszámítható, és következetes. Minden helyzet tele van kétértelmű jelzésekkel: a kiszemelt lány megdörgöli az orrát (allergiás vagy bosszantom), tágra nyílt pupillákkal néz (fél vagy tetszem neki), félszavakban válaszol (zavarban van, vagy untatom, és menne már).
 
Tehát az elménk azt láttat velünk, amit megtanult, mert a múltban fontos volt ezeket a jelzéseket észrevenni, például a büntetés elkerülése miatt. A jelenben pedig a helyzet torzított érzékelése miatt az érzéseink és viselkedésünk megváltozik: dühösek, frusztráltak, csalódottak leszünk. Ezt látva a másik személy már okkal fog úgy viselkedni, amilyennek mi alapból, sokszor tévesen láttuk. Így egy ártalmatlan, vagy akár pozitív lehetőség is újra kudarccá változik.Más helyzetben, ami az elme számára „unalmas”, tehát nincs sem veszély, sem kimondott örömforrás, akkor azt teszi, amihez a legjobban ért. Problémát old meg. A jelen lévő ingerek mentén, ami lehet környezeti, vagy olyan, ami nagyon foglalkoztat minket, asszociációkba kezd, míg el nem jut egy megoldatlan problémához, és azon szinte észrevétlenül dolgozni kezd. Ez egy rendkívüli képesség, amely nagyon jól jön, amikor ténylegesen megoldható dolgokkal foglalkozik. Ilyenkor jönnek a váratlan ötletek akár a munkában, akár a tudományban vagy művészetben. Sokszor ezekben a helyzetekben vagyunk a legkreatívabbak.
 
A gond akkor kezdődik, ha ez a probléma, amit az elménk talál, megoldhatatlan. Mert egy szorongásra hajlamos személy, az „unalmas” időben is képes kétértelmű jelzést találni (például furán néz rám az az utas a villamoson), és visszatér a múlt megoldatlan helyzeteire: a korábbi kudarcokra, büntetésekre, félelmekre és szorongásokra. Ha pedig az elme valamire gondol, a memóriánknak hála érzelmek is megjelennek, amelyek az emlékhez tapadnak. Így válik az unalmas villamosozás szorongató élménnyé.
 
Azután megtanuljuk, hogy a villamosozás rossz nekünk. Az elménk azonban az elmúlt néhánymillió évben igazi túlélővé vált, és „segít” nekünk. Nem csak a villamos a rossz, mert nagyon sok közös van a buszozásban, metrózásban is. A kulcsingerek mentén lassan a szorongás átterjed szinte minden olyan helyzetre, amely jelentős hasonlóságot mutat. Ez a generalizálódás. Mivel azonban nem kell teljesen ugyanannak lennie a két helyzetnek, némi eltérést az elme még biztonsági tartalékként megenged, ezért ha elég időt hagyunk neki, lassan az egész életünktől eltilt minket: villamos, metró, busz, tömegközlekedés, közlekedés, tömeg, sok ember egy helyen, több ember helyen, néhány ember egy helyen, ember...
 
Az elménk tehát nem a barátunk. Számára nem a boldogságunk a fontos. A boldogság a tudatunk számára fontos, sőt, nélkülözhetetlen. A tudatunk az, amellyel képesek vagyunk az elménk csapongásait elfogadni, ha az indokolt, vagy másfelé fordítani, ha az káros volna. És a tudatunk az, ami a szorongástól meg akar szabadulni, mert korlátoz minket, hiszen csak az elménk működését könnyíti meg azáltal, hogy nem veszünk részt „veszélyes” élethelyzetekben. Az egészséges és csak a szükséges mértékű szorongással terhelt élethez tehát tudatosságra, tudatos jelenlétre van szükség. Mind a szülőknek és gondozóknak a nevelésben, mind saját magunknak abban, hogy mit mennyire tartunk fontosnak, és legfőképp abban, hogy tudatosak legyünk saját magunkkal, az érzéseinkkel és gondolatainkkal kapcsolatban.

A blogbejegyzést CSUKÁS CSABA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

caijuan83 - 2019. január 23., Szerda 08:45

http://www.nike--vapormax.us.com/ nike air vapormax
http://www.salomonspeedcross3.us.com/ salomon speedcross 4
http://www.polo-ralph-lauren.org.uk/ polo ralph lauren
http://www.coach--bags.us.com/ coach
http://www.goyardbackpack.us.com/ goyard
http://www.asicss.us.com/ asics running shoes
http://www.kevin-durant-shoes.us.com/ kd shoes
http://www.salomonshoes.co.uk/ salomon skis
http://www.mulberry-handbags.us.com/ mulberry bayswater
http://www.ralphlauren--polo.us.com/ ralph lauren dresses
http://www.jordan11spacejams.us.com/ jordan shoes
http://www.adidas-yeezy-shoes.us.com/ Yeezy
http://www.nikeairvapormaxflyknit.us.com/ vapormax
http://www.bvlgaris.us.com/ bvlgari wallet
http://www.ferragamoshoess.us.com/ salvatore
http://www.jimmychooheels.us.com/ jimmy choo heels
http://www.birkenstock--sandals.us.com/ birkenstock sale
http://www.airmax90shoes.us.com/ nike air max
http://www.pandorajewelryrings.us.com/ pandora bracelet
http://www.adidasnmd-womens.us.com/ adidas nmd womens
http://www.pandora-jewelrybracelet.us.com/ pandora,pandora charms
http://www.longchampbag.us.com/ longchamp
http://www.monclerjacketwomens.us.com/ moncler jacket
http://www.nike-airmax270.us.com/ air max 270
http://www.nikeairmax270.org.uk/ nike air max 95
http://www.airmax270.co.uk/ off white nike
http://www.truereligion--jeans.us.com/ true religion
http://www.pandora--jewelrys.us.com/ pandora earrings
http://www.northfacejacketoutlets.us.com/ north face
http://www.true--religion.us.com/ true religion jeans men
http://www.fitflop--shoes.us.com/ fitflops clearance
http://www.jordans11shoes.us.com/ jordan shoes
http://www.mcms.us.com/ mcm wallet
http://www.yeezyboost350--v2.us.com/ yeezy boost 350 v2
http://www.pandora-jewelrysale.us.com/ pandora jewelry
http://www.longchampbackpack.us.com/ longchamp bag
http://www.valentino--shoes.us.com/ valentino heels
http://www.celines.us.com/ celine purse
http://www.asics--shoes.us.com/ asics shoes
http://www.coachbags-outlet.us.com/ coach outlet
http://www.moncler--jacket.us.com/ moncler jacket
http://www.ultra--boost.us.com/ ultra boost
http://www.pandorauk.us.com/ pandora charms
http://www.cartier-bracelet.us.com/ cartier sunglasses
http://www.michael-kors-bags.us.com/ michael kors handbags
http://www.katespadebags.us.com/ kate spade wallet
http://www.birkenstocksandalssale.us.com/ birkenstock sandals
http://www.nikeairmax-97.us.com/ air max 97 silver bullet
http://www.curry4-shoes.us.com/ curry 4 shoes
http://www.nikeairmax-90.us.com/ nike vapormax
http://www.yeezyboost350shoes.us.com/ yeezy boost 350 v2
http://www.pandora--rings.us.com/ Pandora Jewelry
http://www.adidas-superstarshoes.us.com/ adidas superstar mens
http://www.northface-jacket.us.com/ north face coats
http://www.pandoras-jewelrys.us.com/ pandora jewelry
http://www.james-hardenshoes.us.com/ james harden shoes
http://www.rayban--glasses.us.com/ ray ban wayfarer
http://www.katespade--outlet.us.com/ kate spade purses
http://www.nikeairmax-95.us.com/ nike air max 95 mens
http://www.ray--bansunglassess.us.com/ ray ban prescription sunglasses
http://www.oakley--glasses.us.com/ oakley prescription sunglasses
http://www.chromehearts-jewelry.us.com/ chrome hearts bracelet
http://www.pandorajewelryscharms.us.com/ pandora jewelry official site
http://www.jordanretro11-shoes.us.com/ jordan 11
http://www.jordan--11.us.com/ jordan retro 11
http://www.monclerjacket.org.uk/ moncler coat
http://www.monclers.uk/ moncler jacket womens
http://www.montblancs.us.com/ mont blanc
http://www.salvatore-ferragamo.us.com/ salvatore ferragamo shoes
http://www.michaelkors-handbagss.us.com/ michael kors handbags
http://www.nikeairmax97.co.uk/ nike air max
http://www.skechers--shoes.us.com/ skechers women
http://www.salomon-boots.us.com/ salomon speedcross 3
http://www.barbourjackets.co.uk/ barbour outlet
http://www.lebron15-shoes.us.com/ lebron shoes
http://www.monclerjacketmens.us.com/ moncler coat
http://www.huaraches.us.com/ nike huarache
http://www.supreme--clothing.us.com/ supreme
http://www.adidasoriginalsultraboost.us.com/ adidas ultra boost uncaged
http://www.salomon--shoes.us.com/ Salomon xa pro 3d
http://www.christianlouboutinredbottoms.us.com/ red bottoms
http://www.air-max-270.us.com/ air max 270
http://www.redbottoms-louboutin.us.com/ red bottom shoes
http://www.nikekdshoes.us.com/ kevin durant shoes
http://www.airmax-2018.us.com/ nike air max
http://www.kyrie-4.us.com/ kyire 3
http://www.adidasoriginalsnmd.us.com/ nmd
http://www.pumarihannafenty.us.com/ puma fenty
http://www.nike--shoes.co.uk/ nike air max
http://www.nikeair-max90.co.uk/ nike air max 95
http://www.air-max-90.us.com/ nike air max 90
http://www.jordan11.co.uk/ jordan 11
http://www.under-armour-shoes.us.com/ under armour outlet
http://www.mcm--bags.us.com/ mcm backpack
http://www.hermesbirkin-handbags.us.com/ Hermes Belts
http://www.air-max-95.us.com/ air max 95
http://www.fitflopsshoes.us.com/ fitflop sale
http://www.eccoshoesoutlets.us.com/ ecco boots
http://www.moncler-coat.us.com/ moncler coat
http://www.burberry-bags.us.com/ burberry
http://www.vapormaxs.us.com/ nike vapormax
http://www.hermes--belt.us.com/ hermes belt
http://www.nike-airmax-2018.us.com/ air max 2018
http://www.kd10-shoes.us.com/ kd shoes
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us.com/ ralph lauren polo shirts
http://www.supremeshirt.us.com/ supreme jacket
http://www.airjordan11spacejam.us.com/ air jordan 11 space jam
http://www.burberrys.org.uk/ burberry backpack
http://www.mbts.us.com/ mbt shoes
http://www.balenciagas-sneakers.us.com/ balenciaga sneakers
http://www.adidas-yeezyboost350.us.com/ yeezy boost 350
http://www.pandoraearrings.us.com/ pandora rings
http://www.balenciaga--shoes.us.com/ balenciaga sneakers
http://www.adidasnmdrunnerr1.us.com/ nmd adidas
http://www.louboutinredbottoms.us.com/ christian louboutin
http://www.chromeheartsjewelrys.us.com/ chrome hearts t shirt
http://www.fitflop--sandals.us.com/ fitflop
http://www.stephen-curry-shoes.us.com/ curry 4
http://www.chrome--hearts.us.com/ chrome hearts sunglasses
http://www.nikelebron15.us.com/ nike lebron
http://www.fitflops-sale.us.com/ fitflops clearance
http://www.pandora-charmsjewelry.us.com/ pandora jewelry
http://www.prada--bags.us.com/ prada
http://www.air-max-97.us.com/ air max 97
http://www.goyardbag.us.com/ goyard
http://www.airmax95.co.uk/ nike air max 97
http://www.redbottom--shoes.us.com/ red bottoms
http://www.burberry--scarf.us.com/ burberry shirt
http://www.lacosteshirts.us.com/ lacoste shoes
http://www.katespadepurses.us.com/ kate spade purses
http://www.kyrie-irving-shoes.us.com/ kyrie irving
http://www.adidasyeezy-350.us.com/ yeezy boost 350
http://www.ralphlaurenspoloshirts.us.com/ polo
http://www.adidas-ultraboost.us.com/ ultra boost
http://www.ed-hardys.us.com/ ed hardy clothing
http://www.prada--handbags.us.com/ prada handbags
http://www.nike-huaraches.us.com/ nike huarache


jennifer - 2019. május 17., Péntek 18:18

Fitflops Clearance http://www.fitflopsandals.us/
Nike Lebron http://www.lebron16.ca/
Vans Slip On http://www.vansoldskool.org.uk/
Goyard Bags http://www.goyardcanada.ca/
Lauren Ralph Lauren http://www.ralphlauren-polo.us/
Nike Air Max 97 http://www.airmax-720.us/
Jimmy Choo Shoes http://www.jimmy-chooshoes.us/
Kate Spade http://www.katespadecanada.ca/
Converse Sneakers http://www.converses.us/
Off White Hoodie http://www.off-white.us.org/
Bape Hoodie http://www.bapehoodie.co.uk/
Supreme Sweatshirt http://www.supremehoodie.co.uk/
Birkenstock Sale http://www.birkenstockuk.org.uk/
KD 11 http://www.kd-11.us.org/
Ferragamo Canada http://www.ferragamocanada.ca/
Fila http://www.filacanada.ca/
Pandora Bracelet http://www.pandoras.us/
New Balance 574 http://www.newbalanceshoes.us/
Fjallraven Backpack http://www.fjallravenkanken.us.com/
Fred Perry http://www.fredperry.us.org/
Yeezy 350 http://www.yeezyboost350v2.us.com/
hampion Clothing http://www.championhoodie.co.uk/
Asics Kayano http://www.asicsrunningshoes.us/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven-canada.ca/
Puma Rihanna http://www.pumacanada.ca/
Ultra Boost http://www.adidasultraboost.us.com/
Jordan Retro 11 http://www.jordan-11.us/
Fila Shoes Womens http://www.fila.in.net/
Nike Air Max http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Swarovski Jewelry http://www.swarovskijewelry.us/
Bottega Veneta http://www.bottegavenetas.us/
Balenciagas http://www.balenciagasneakers.us/
Michael Kors Handbags http://www.michaelkorspurse.us/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven.us.com/
Pandora Rings http://www.pandoracanadas.ca/
Christian Louboutin http://www.redbottomsshoes.us/
Five Finger Shoes http://www.vibram.us.org/
High Top Vans http://www.vansslipon.us/
Jimmy Choo Shoes http://www.jimmychooheels.us/
Kate Spade http://www.katespadebags.ca/
Cartier Bracelet http://www.cartier.us.org/
Fjallraven Bags http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Golden Goose Shoes http://www.goldengooses.us.org/
Adidas NMD http://www.adidasboost.us/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.us.org/
Nike Air Max http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Longchamp Outlet http://www.longchampbags-outlet.us/
Nike Shox http://www.nikeshoxwomen.us/
Supreme http://www.supremeclothings.us.com/
Louboutin Heels http://www.louboutintrainers.co.uk/
Fjallraven http://www.fjallraven.org.uk/
Balenciaga Shoes http://www.balenciaga-sneakers.us.org/
Hydro Flask Sale http://www.hydro-flask.us/
Yeezy Boost http://www.adidasyeezy.ca/
Air Max 270 http://www.airmax-2019.us/
Mulberry Purse http://www.mulberryhandbags.us/
Longchamp Bags http://www.longchamp-canada.ca/
Yeezy Trainers http://www.yeezytrainers.co.uk/
Pandora Charms http://www.pandoracanadarings.ca/
Birkenstock Sale http://www.birkenstock-sale.us/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstocksandalssale.us/
Air Max 2019 http://www.airmax2019.us/
Ecco http://www.eccoshoessandals.us/
Supreme http://www.supremes.us.org/
Off White Shoes http://www.offwhitecanada.ca/
Fitflop UK http://www.fitflop.org.uk/
Nike Air Max http://www.nikeuptempo.us/
Vibram 5 Fingers http://www.vibram-fivefingers.us/
Ralph Lauren USA http://www.ralphlaurenusa.us/
Longchamp Tote http://www.longchampbackpack.us/
Bape Sweatshirt http://www.bape.org.uk/
Giuseppe Shoes http://www.giuseppeshoes.us/
Michael Kors Outlet http://www.michaelkors-bags.us/
Vans Shoes http://www.vansshoesoutlet.us/
Nike Air Max 97 http://www.airmax-270.co.uk/
Champion Clothing http://www.championhoodie.us.com/
Ferragamo http://www.ferragamo.in.net/
Birkenstock http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
Red Bottoms http://www.louboutinredbottoms.us/
Golden Goose Sneakers http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
Golden Goose http://www.goldengoose-shoes.us/
Jordan Shoes http://www.jordan11.org.uk/
Giuseppe http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Burberry http://www.burberrybagsuk.co.uk/
Adidas Yeezy http://www.yeezy-supply.us/
Nike Shoes http://www.nikecanadashoes.ca/
Nike http://www.nikeairmaxca.ca/
Yeezy Boost http://www.yeezy-boost.co.uk/
Coach Bags http://www.coachbags.co.uk/
Skechers Boots http://www.skechersoutlet.us/
Steph Curry Shoes http://www.curry5shoes.us.org/
Balenciagas http://www.balenciagashoes.ca/
Lauren Ralph Lauren http://www.ralph-laurencanada.ca/
Skechers outlet http://www.skechersshoes-outlet.us/
Bape Shirt http://www.bapeshirt.us/
Curry 5 http://www.curry5.ca/
North Face Jacket http://www.northfacejacket.us.org/
Polo Ralph Lauren http://www.polo-ralphlauren.ca/
Bape http://www.bapecanada.ca/
Lebron 16 Shoes http://www.lebron-16.us.org/
Fjallraven Backpack http://www.fjallraven.in.net/
Fitflop http://www.fitflopshoes.us/
Clarks http://www.clarksshoes.org.uk/
Supreme Shirt http://www.supremeshirt.us/
Kate Spade Purses http://www.katespade-purses.us.com/
Karen Millen UK http://www.karen-millen.co.uk/
Coach Bags http://www.coachbags.ca/
Harden Shoes http://www.hardenvol3.us/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstockoutlet.us/
Coach Purses http://www.coachbags.us/
Red Bottoms http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Pandora Bracelet http://www.pandoraus.us/
CK Underwear http://www.calvinklein.org.uk/
Toms Womens Shoes http://www.toms-shoes.us/
Salomon Xa Pro 3d http://www.salomon-boots.us/
ED Hardy Dress http://www.edhardyclothing.us/
Mont Blanc http://www.mont-blancpens.us/
Adidas Superstar http://www.adidascanadashoes.ca/
Supreme Clothing http://www.supreme-canada.ca/
Aike Air Max 270 http://www.nikeairmax720.us/
Pandora Rings http://www.pandoraofficialsite.us/
Hydro Flask 40 OZ http://www.hydroflask.us.org/
Air Jordan 11 http://www.jordanshoes.ca/
Red Bottoms http://www.redbottoms.us.com/
Champion http://www.championsweatshirt.us.com/
Suicoke http://www.suicoke.us/
Golden Goose Shoes http://www.goldengoosesneakers.ca/
Birkenstock http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
KD 10 http://www.kd11.ca/
Champion Clothing http://www.champion-canada.ca/
Coach http://www.coach-bags.us/
Louboutin Shoes http://www.louboutinredbottomshoes.us/
Balenciaga Shoes http://www.balenciagas.us/
Balenciaga Shoes http://www.balenciagatrainers.co.uk/
Off White Sneakers http://www.offwhites.us/
Pandora Charms http://www.pandorarings.us/
Fila Shoes http://www.filashoes.co.uk/
Giuseppe Zanotti Sale http://www.giuseppeshoes.us.org/
Karen Millen Outlet http://www.karen-millen.us/
Coach Handbags http://www.coachbagsoutlet.us/
Bape Shirt http://www.bape-hoodie.us/
Salomon Shoes http://www.salomon.in.net/
Bvlgari Bracelet http://www.bvlgaris.us/
Nike Kyrie http://www.kyrie5-shoes.us/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstock-canada.ca/
Converse High Tops http://www.converse-uk.co.uk/
Kyrie 5 Shoes http://www.kyrie5shoes.us/
MCM Purse http://www.mcmbags.us/
New Jordans http://www.jordanshoesoutlet.us/
Pandora Jewelry http://www.pandorajewelrystore.us/
Goyard Bags http://www.goyard-bags.us/
Salomon Shoes http://www.salomons.us/
Red Bottoms http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Adidas Shoes http://www.adidas-outlet.ca/
Vans Shoes http://www.vanscanada.ca/
Pandora Charms http://www.pandora.in.net/
Asics Shoes http://www.asicsoutlet.us/
Asics Canada http://www.asicscanada.ca/
Pandora http://www.pandoracanada.ca/
Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutin-shoes.us/
Adidas Stan Smith http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
Karen Millen Sale http://www.karenmillendresses.co.uk/
Converse All Star http://www.conversecanada.ca/
Yeezy 750 http://www.adidasnmdwomens.us/
Mizuno http://www.mizunoshoes.org/


theresa - 2019. május 30., Csütörtök 03:10

http://nyyankees.cheapmlbshop.us/ ny yankees
http://ladodgers.mlbjerseys-shop.us/ la dodgers
http://flyers.nhl-shop.us/ flyers
http://lonzoball.nbajerseys-store.us/ lonzo ball
http://cubsschedule.mlbjerseys-shop.us/ cubs schedule
http://mets.mlbjerseys-shop.us/ mets
http://nyislanders.nhljerseysshop.us/ ny islanders
http://losangeleskings.nhljerseysshop.us/ los angeles kings
http://barrybonds.cheapmlbshop.us/ barry bonds
http://henriklundqvist.nhljerseysshop.us/ henrik lundqvist
http://dirknowitzki.nbajerseys-store.us/ dirk nowitzki
http://rangers.mlbjerseys-shop.us/ rangers
http://predatorshockey.nhljerseysshop.us/ predators hockey
http://julianedelman.nflshop-jerseys.us/ julian edelman
http://suns.nbajerseys-store.us/ suns
http://tampabaylightning.nhl-shop.us/ tampa bay lightning
http://nflfreeagency.nflshop-jerseys.us/ nfl free agency
http://miketrout.mlbjerseys-shop.us/ mike trout
http://kobebryantjersey.nbajerseysshop.us/ kobe bryant jersey
http://marcobelinelli.nbajerseysshop.us/ marco belinelli
http://washingtoncaps.nhljerseysshop.us/ washington caps
http://sanantoniospurs.nbajerseys-store.us/ san antonio spurs
http://houstonastros.mlbjerseys-shop.us/ houston astros
http://chrissale.mlbjerseys-shop.us/ chris sale
http://rudygay.nbajerseysshop.us/ rudy gay
http://philadelphiaphillies.mlbjerseys-shop.us/ philadelphia phillies
http://davidortiz.cheapmlbshop.us/ david ortiz
http://bakermayfield.nflshop-jerseys.us/ baker mayfield
http://careyprice.nhljerseysshop.us/ carey price
http://redskins.wholesale-nfljerseys.us/ redskins
http://texans.wholesale-nfljerseys.us/ texans
http://atlantabravesbaseball.cheapmlbshop.us/ atlanta braves baseball
http://ravens.nflshop-jerseys.us/ ravens
http://melvingordon.wholesale-nfljerseys.us/ melvin gordon
http://kareemhunt.wholesale-nfljerseys.us/ kareem hunt
http://andreiguodala.nbajerseysshop.us/ andre iguodala
http://davidprice.mlbjerseys-shop.us/ david price
http://carolinapanthers.nflshop-jerseys.us/ carolina panthers
http://camnewton.nflshop-jerseys.us/ cam newton
http://neworleanssaints.wholesale-nfljerseys.us/ new orleans saints
http://washingtonredskins.nflshop-jerseys.us/ washington redskins
http://amedrosario.cheapmlbshop.us/ amed rosario
http://laangels.cheapmlbshop.us/ la angels
http://milwaukeebrewers.mlbjerseys-shop.us/ milwaukee brewers
http://panthers.nflshop-jerseys.us/ panthers
http://taylorhall.nhljerseysshop.us/ taylor hall
http://mnvikings.nflshop-jerseys.us/ mn vikings
http://nets.nbajerseysshop.us/ nets
http://michaelmoore.nhl-shop.us/ michael moore
http://claytonkershaw.mlbjerseys-shop.us/ clayton kershaw
http://brewersgame.mlbjerseys-shop.us/ brewers game
http://andrewmiller.cheapmlbshop.us/ andrew miller
http://markstone.nhljerseysshop.us/ mark stone
http://dwighthoward.nbajerseysshop.us/ dwight howard
http://brandonmarshall.nflshop-jerseys.us/ brandon marshall
http://charlesbarkley.nbajerseys-store.us/ charles barkley
http://ryanfitzpatrick.nflshop-jerseys.us/ ryan fitzpatrick
http://texasrangers.mlbjerseys-shop.us/ texas rangers
http://enderinciarte.cheapmlbshop.us/ ender inciarte
http://tombrady.wholesale-nfljerseys.us/ tom brady
http://earlthomas.nflshop-jerseys.us/ earl thomas
http://birminghambarons.cheapmlbshop.us/ birmingham barons
http://derekjeter.mlbjerseys-shop.us/ derek jeter
http://jjwatt.wholesale-nfljerseys.us/ jj watt
http://kevinlove.nbajerseysshop.us/ kevin love
http://leseanmccoy.wholesale-nfljerseys.us/ lesean mccoy
http://wildhockey.nhljerseysshop.us/ wild hockey
http://losangelesangelsofanaheim.cheapmlbshop.us/ los angeles angels
http://steelers.wholesale-nfljerseys.us/ steelers
http://jaysontatum.nbajerseysshop.us/ jayson tatum
http://nymets.mlbjerseys-shop.us/ ny mets
http://nfl.wholesale-nfljerseys.us/ nfl
http://blakegriffin.nbajerseys-store.us/ blake griffin
http://devinbooker.nbajerseys-store.us/ devin booker
http://chicagoblackhawks.nhl-shop.us/ chicago blackhawks
http://oilers.nhl-shop.us/ oilers
http://juliojones.nflshop-jerseys.us/ julio jones
http://lakings.nhl-shop.us/ la kings
http://mookiebetts.cheapmlbshop.us/ mookie betts
http://coyoteshockey.nhljerseysshop.us/ coyotes hockey
http://ohiostatefootball.wholesale-nfljerseys.us/ ohio state football
http://packers.wholesale-nfljerseys.us/ packers
http://nyknicks.nbajerseys-store.us/ ny knicks
http://philadelphia76ers.nbajerseysshop.us/ philadelphia 76ers
http://eagles.wholesale-nfljerseys.us/ eagles
http://brettfavre.wholesale-nfljerseys.us/ brett favre
http://karlanthonytowns.nbajerseys-store.us/ karl anthony towns
http://detroitpistons.nbajerseys-store.us/ detroit pistons
http://derozan.nbajerseysshop.us/ derozan
http://chargers.nflshop-jerseys.us/ chargers
http://nashvillepredators.nhl-shop.us/ nashville predators
http://connormcdavid.nhl-shop.us/ connor mcdavid
http://davidwright.cheapmlbshop.us/ david wright
http://washingtonwizards.nbajerseys-store.us/ washington wizards
http://hornet.nbajerseysshop.us/ hornet
http://philadelphiaeagles.wholesale-nfljerseys.us/ philadelphia eagles
http://seattlemariners.mlbjerseys-shop.us/ seattle mariners
http://pirates.mlbjerseys-shop.us/ pirates baseball
http://minnesotavikings.wholesale-nfljerseys.us/ minnesota vikings
http://cavaliers.nbajerseys-store.us/ cavaliers
http://nyrangers.nhl-shop.us/ ny rangers
http://tomastatar.nhljerseysshop.us/ tomas tatar
http://denverbroncos.wholesale-nfljerseys.us/ denver broncos
http://claymatthews.nflshop-jerseys.us/ clay matthews
http://iowahawkeyes.wholesale-nfljerseys.us/ iowa hawkeyes
http://newyorkrangers.nhl-shop.us/ new york rangers
http://trevorariza.nbajerseysshop.us/ trevor ariza
http://islanders.nhl-shop.us/ islanders
http://mlbangels.cheapmlbshop.us/ mlb angels
http://memphisgrizzlies.nbajerseys-store.us/ memphis grizzlies
http://losangeleschargers.nflshop-jerseys.us/ los angeles chargers
http://nuggets.nbajerseys-store.us/ nuggets
http://paugasol.nbajerseysshop.us/ pau gasol
http://lewisbrinson.cheapmlbshop.us/ lewis brinson
http://coreyknebel.cheapmlbshop.us/ corey knebel
http://bluejays.mlbjerseys-shop.us/ blue jays
http://superbowl.wholesale-nfljerseys.us/ super bowl
http://sidneycrosby.nhljerseysshop.us/ sidney crosby
http://washingtonnationals.mlbjerseys-shop.us/ washington nationals
http://sjsharks.nhljerseysshop.us/ sj sharks
http://kawhileonard.nbajerseys-store.us/ kawhi leonard
http://aarondonald.wholesale-nfljerseys.us/ aaron donald
http://calripken.cheapmlbshop.us/ cal ripken
http://toddfrazier.cheapmlbshop.us/ todd frazier
http://denzelvalentine.nbajerseysshop.us/ denzel valentine
http://chrispaul.nbajerseysshop.us/ chris paul
http://jerseys.nhl-shop.us/ jerseys
http://alabamafootball.wholesale-nfljerseys.us/ alabama football
http://drewdoughty.nhljerseysshop.us/ drew doughty
http://sfgiants.mlbjerseys-shop.us/ sf giants
http://goldenstatewarriors.nbajerseys-store.us/ golden state warriors
http://adamduvall.cheapmlbshop.us/ adam duvall
http://newyorkknicks.nbajerseys-store.us/ new york knicks
http://dansbyswanson.cheapmlbshop.us/ dansby swanson
http://denvernuggets.nbajerseys-store.us/ denver nuggets
http://jalenramsey.wholesale-nfljerseys.us/ jalen ramsey
http://jimmybutler.nbajerseysshop.us/ jimmy butler
http://floridamarlins.cheapmlbshop.us/ florida marlins
http://tennesseetitans.wholesale-nfljerseys.us/ tennessee titans
http://edmontonoilers.nhl-shop.us/ edmonton oilers
http://tyrodtaylor.nflshop-jerseys.us/ tyrod taylor
http://bostonbruins.nhl-shop.us/ boston bruins
http://mikenapoli.cheapmlbshop.us/ mike napoli
http://michaeljordanjersey.nbajerseysshop.us/ michael jordan jersey
http://jets.nflshop-jerseys.us/ jets
http://alexsmith.nflshop-jerseys.us/ alex smith
http://charlottehornets.nbajerseysshop.us/ charlotte hornets
http://milwaukeebucks.nbajerseys-store.us/ milwaukee bucks
http://miamimarlins.mlbjerseys-shop.us/ miami marlins
http://kliffkingsbury.nflshop-jerseys.us/ kliff kingsbury


eddie - 2019. június 12., Szerda 15:47

http://www.katespadepurses.us.org/ kate spade purses
http://www.supreme.com.co/ supreme shirt
http://www.nhljerseysstore.us/ cheap nhl jerseys
http://www.katespadebags.us.org/ kate spade purses
http://www.custombaseballjerseys.us/ mlb jerseys shop
http://www.nikeairmax2019.us.org/ air max 2019
http://www.geox.us.org/ geox sneakers
http://www.nhljerseys-shop.us/ nhl jerseys
http://www.zapatillas-puma.com/ Puma
http://www.converseshoesoutlet.us.org/ converse
http://www.salomon-shoes.us.org/ salomon
http://www.jordan11shoes.us.org/ air jordan
http://www.boseheadphones.us/ bose speakers
http://www.cheapnhl-jerseys.us/ nhl jerseys
http://www.nikebasketballshoes.us.org/ mens basketball shoes
http://www.airmax-270.us.org/ air max
http://www.zapatillas-offwhite.com/ Zapatillas Off White
http://www.cheapbasketballjerseys.us/ cheap basketball jerseys
http://www.balenciaga-shoes.us.org/ Balenciaga Sneakers
http://www.skechersboots.us.org/ skechers shoes
http://www.geox.us.com/ geox
http://www.vansoldschool.fr/ vans old skool
http://www.supreme-clothing.us.org/ supreme hoodie
http://www.chaussures-salomon.fr/ chaussure salomon
http://www.timberlands.us.org/ timberland outlet
http://www.adidas-eqt.us.com/ adidas eqt adv
http://www.fjallravens.us.com/ fjallraven backpack
http://www.nmd.in.net/ nmd
http://www.lacoste.us.org/ Lacoste Shirts
http://www.football-jerseys.us/ football jersey
http://www.jordan12.us.org/ jordan 12
http://www.calvinkleinoutlet.us.org/ Calvin Klein Underwear
http://www.nikeshoes-outlet.us.org/ nike air max
http://www.camisas-ralphlauren.com/ Camisas Ralph Lauren Hombre
http://www.chromeheartsnecklace.us.com/ Chrome Hearts Ring
http://www.puma.in.net/ puma
http://www.adidas-chaussure.fr/ adidas yeezy
http://www.pumashoesoutlet.us.org/ puma shoes
http://www.braceletpandoras.fr/ bijoux pandora
http://www.jordan-4.us.org/ jordan 4
http://www.ultraboosts.us.org/ ultra boost
http://www.camisaversace.com/ Camisa Versace Hombre
http://www.stussyclothing.us.com/ stussy hoodie
http://www.northfacejacketoutlet.us.com/ north face jacket
http://www.trajeshugoboss.com/ Hugo Boss Ropa
http://www.nfljerseysoutlet.us/ nfl jersey outlet
http://www.cheapmlbjerseysstore.us/ baseball jerseys
http://www.wholesale-nfljerseys.us/ NFL jerseys
http://www.soccerjerseys.us/ cheap soccer jerseys
http://www.mizunoshoes.us.org/ mizuno running shoes
http://www.nbabasketball-jerseys.us/ nba basketball jerseys
http://www.adidaszxflux.us.org/ adidas zx flux
http://www.lacoste.in.net/ Lacoste Outlet
http://www.ropaguess.com/ Guess Vestidos
http://www.nhljerseysshop.us/ cheap NHL jerseys
http://www.katespade-handbags.us.org/ kate spade purses
http://www.adidassuperstars.us/ adidas superstar
http://www.zapatillasnikehombre.com/ Zapatillas Nike Mujer
http://www.nike-chaussure.fr/ nike air max
http://www.airmax-95.us.org/ air max 95
http://www.zapatoslouboutin.com/ Christian Louboutin
http://www.ninewestshoes.us.com/ nine west outlet
http://www.kd11.us.org/ kevin durant shoes
http://www.newdiscountmlbjerseys.us/ cheap mlb jerseys
http://www.levis.us.com/ levis
http://www.calvinkleins.us.com/ Calvin Klein Shoes
http://www.bose.us.org/ bose
http://www.edhardys.us.org/ Ed Hardy
http://www.nike-airmax2019.us.com/ nike air max 2019
http://www.fjallravenkanken.us.org/ fjallraven kanken
http://www.jordanretro11.us.org/ jordan retro 11
http://www.lebron16.us.org/ nike lebron
http://www.northfaces.us.org/ north face coats
http://www.mlbjerseys-shop.us/ cheap MLB jerseys
http://www.adidasstansmith.us.org/ adidas stan smith
http://www.nflshop-jerseys.us/ NFL shop
http://www.newnhljerseys.us/ new nhl jerseys
http://www.newnfljerseys.us/ nfl jerseys store
http://www.calvinkleinhombre.com/ Calzoncillos Calvin Klein
http://www.yeezysupply.us.org/ yeezy shoes
http://www.new-balance.fr/ new balance femme
http://www.cheapmlbshop.us/ baseball jerseys
http://www.cheapbaseballjerseys.us/ mlb jerseys shop
http://www.zapatillas-converse.com/ Converse
http://www.stussy.com.co/ stussy hoodie
http://www.cheapnfljerseys-store.us/ cheap jerseys
http://www.wholesalenba-jerseys.us/ cheap nba jerseys
http://www.armaniropa.com/ Armani Hombre
http://www.chaussurejordan.fr/ air jordan
http://www.nbajerseys-store.us/ NBA jerseys
http://www.discountnfljerseys.us/ nfl jerseys store
http://www.balenciagasneakers.in.net/ Balenciaga
http://www.levis.us.org/ levis outlet
http://www.cheapwholesalenfljerseys.us/ cheap nfl jerseys
http://www.wholesalenhl-jerseys.us/ cheap nhl jerseys
http://www.cheapnbajerseysstore.us/ nba jerseys
http://www.clarks.in.net/ clarks boots
http://www.nikeairmaxshoes.us.org/ nike store
http://www.chaussurefila.fr/ fila
http://www.coachbagsoutlet.us.org/ coach purses
http://www.adidasshoesoutlet.us.org/ adidas
http://www.adidas-nmd.us.org/ adidas nmd
http://www.chaussurebalenciaga.fr/ chaussure balenciaga
http://www.bikiniswimwear.us/ Swimsuits
http://www.newbalance574.us.org/ new balance
http://www.nbajerseysshop.us/ NBA Jerseys
http://www.nikebasketball.us.com/ nike basketball shoes
http://www.zapatillas-adidas.com/ Adidas Outlet
http://www.yeezy-boost350.us.org/ adidas yeezy
http://www.nhl-shop.us/ cheap NHL jerseys
http://www.mizuno.in.net/ mizuno volleyball shoes
http://www.offwhite.in.net/ Off White Shirt
http://www.eccoshoesoutlet.us.org/ ecco outlet
http://www.airmax-97.us.org/ nike shoes
http://www.converses.us.org/ womens converse
http://www.newnbajerseys.us/ nba jerseys
http://www.airmax-90.us.org/ nike air max
http://www.zapatillas-vans.com/ Vans Negras
http://www.adidas-ultraboost.us.org/ adidas originals ultra boost
http://www.converseblanche.fr/ converse homme
http://www.salomons.us.org/ salomon shoes
http://www.zapatossocceradidas.com/ Botas Adidas
http://www.offwhite-shoes.us.org/ Off White Hoodie
http://www.skechers-outlet.us.org/ skechers outlet
http://www.wholesalemlb-jerseys.us/ wholesale mlb jerseys
http://www.ninewest.us.org/ nine west shoes
http://www.ecco.in.net/ ecco shoes


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK