=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Elkötelezettség, szerelem, a partner megtartása
SZEKERES VERONIKA
SZEKERES VERONIKA
- 2017. 03. 08. 14:37

timthumb (42).jpg

 „A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
A szeretet nem féltékeny, 
Nem kérkedik, nem gőgösködik,
Nem tapintatlan, nem keresi a magáét, 
Haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója,
Nem örül a gonoszságnak, 
De együtt örül az igazsággal. 
Mindent eltűr, mindent elhisz, 
Mindent remél, mindent elvisel. 
A szeretet soha el nem múlik.” 1Kor 13,4-7.

 Egy majdnem 2000 évvel ezelőtti korintusbeliekhez írt levélben Pál apostol szavakba foglalta azt, amit a legtöbb ember csak a szívében érez. A szeretet szükségességéről, állandósságáról, jelleméről beszélt, megkísérelve megérteni ennek az érzelmi kötődésnek a lényegét, mely összehozza az embereket azért, hogy kapcsolatot alakítsanak ki egymással, és ezeket tartóssá tegyék. A szeretet központisága az időn és kultúrán keresztül történetekben, költeményekben, játékokban és zenében is tükröződik.


Annak ellenére, hogy a romantikus szerelmet a nyugati civilizációnak tulajdonították a történelem során, a tudósok meggyőzően alátámasztották, hogy a romantikus szerelem és a párok szoros köteléke meghaladja az idő és a kultúra határait. Az, hogy a szeretet mindenhol ott van, azt mutatja, hogy nagyon fontos szerepet játszik az emberi evolúcióban is, birtokolva a szoros köteléket, mely a reproduktivitás sikerességéhez járul hozzá. Ez a folytatásos cikk egy evolúciós pszichológiai megközelítést fog bemutatni a szerelemről, mint az emberek közötti talán legszorosabb, legérthetetlenebb kötelékéről, hiszen az evolúciós megközelítés a kultúra és a fajok közti viselkedés, különösképp a szex és a reprodukció kutatásában igencsak nagy és hatásos magyarázó erő, így az evolúciós pszichológia egy fő nézőpontnak mutatkozik ezeknek az intim kapcsolatoknak a tanulmányozásában.

Mik is a sikeres szaporodás alapvető elemei? Elsősorban nagyon fontos a társhoz való vonzódás, majd a társ megtartása, a vele való sikeres szaporodás és az utódok túlélésének biztosítása ahhoz, hogy ők is elérjék a reproduktív kort. Sok elméletalkotó úgy gondolja, hogy a romantikus szerelem, mint az elköteleződés eszköze azért alakult ki, hogy az anyák és apák közötti kapcsolati kötődés fennmaradjon, és hogy serkentse az utódba való közös befektetést. Mivel az apáknak reprodukciós érdekük fűződik az utód túléléséhez, ezt kihasználva képesek voltak elkötelezett, hosszú távú kapcsolatokat kialakítani, ami nagyobb biztonsággal szolgálja az utódok túlélésének lehetőségét. A kötődés kialakításában és fenntartásában a szülői befektetés „hasznosságát” jól mutatja a következő példa: az ipari fellendülés előtti időkben javult a csecsemők egészsége és csökkent a csecsemőhalandóság. Ennek okát nemcsak abban kell keresni, hogy mivel a férfiak elmentek dolgozni, a nők több időt tölthettek a csecsemővel, hanem hogy a munkavállalással nőtt a család szocio-ökonómiai státusza is, mely biztosította számukra a jobb/minőségibb ételt és biztonságot, a gyerek szociális kompetenciájának, iskolai teljesítményének növekedését, a lányok pubertásának későbbi kezdetét, és ezáltal a gyerekek felnőttkorban jobb szocio-ökonómiai státuszt tudtak elérni.

Minden ismert kultúrában létezik a romantikus szerelem, a házassági kötelék pedig egy egyetemes jellemzője az emberi létezésnek. Helen Fisher, a szerelem és a ragaszkodás tudományos kutatásának egyik legelismertebb szaktekintélyének, a szerelem világhírű tudósának modellje szerint a párválasztási viselkedést 3 elhatárolható érzelmi rendszer irányítja: a nemi vágy, a szerelmi vonzalom és a kötődés, ezek működését pedig egy egyedi idegi aktivitás-sorozat vezérli. A nemi vágyat az a motiváció, hogy az egyén felfedezze a szexuális lehetőségeket, ami összefüggésben áll az ösztrogénnel és az androgénnel. A vonzalom arról szól, hogy az egyén figyelemmel legyen a másik nem tagjaira és ki tudja választani a megfelelő párt magának, majd érzelmi egyesülésre vágyjon az adott személlyel – ez a dopamin és a noradneralin magas szintjével és a szerotonin alacsony szintjével áll kapcsolatban. 

A kötődés rendszerét pedig felismerhetjük a közelség, a komfort és biztonság, valamint az érzelmi függés fenntartásából; ezek az oxitocinnal és a vazopresszinnel függnek össze. Pl. egy MRI-vizsgálat során a szerelmes embereknél az agy azon részei váltak aktívvá, melyek a jutalommal állnak kapcsolatban (ugyanaz, amit a kokain aktivál pl.), viszont akkor nem aktivizálódtak, mikor csak egy ismerősre kellett gondolniuk. Fisher vonzalom és kötődés elmélete hasonlít Bowlby elméletéhez, mely szerint az anya és gyermeke közti kötődés egyet jelent a biztonsággal, ami a túlélés szerves része, mert az evolúció a csecsemőket „felvértezte” olyan viselkedésmódokkal, melyek a gondozó közelségét és védelemadását célozzák meg olyan helyzetekben, mikor a támogatás elengedhetetlen.

A párkapcsolati kötelék nemcsak egyetemes jelenség az emberiségnél, hanem kapcsolódik a pszichológiai és fizikai egészséghez is. Rossz, nem megfelelő kapcsolati élettel nagyobb az esély a betegségekre, pl. a szívrohamra. A legboldogabb fiatalok azok, akik elégedettek a szerelmi életükkel, azok, akik közeli kapcsolatokkal „rendelkeznek”, jobban meg tudnak küzdeni a különböző stresszekkel, mint pl. haláleset, nemi erőszak, munkahely elvesztése, betegségek stb. Ráadásul a házas nők és férfiak sokkal nagyobb boldogságról számolnak be, mint azok, akik soha nem voltak házasok, egyedül élnek vagy elváltak. Fisher rámutat arra is, hogy annak ellenére, hogy a hosszú távú kapcsolatoknak reproduktív előnyei vannak, annak a vágya, hogy egy kapcsolatban maradjunk egy életen át, már túlmutat azon a funkción, hogy ez az utódról való gondoskodás időszaka legyen.

Ennek ellenére a legtöbb kultúrában a házasságok nem tartanak egy életen át, a legtöbb társadalomban bevett gyakorlat a válási procedúra, sőt, a házasságon kívüli viszonyok (egy kutatás résztvevőinek 30%-a számolt be legalább egy ilyenről) és a válások leggyakoribb oka maga a hűtlenség. Okok: az emberi fajban benne vannak olyan párválasztási stratégiák, mint a hosszú távú elköteleződés, a rövid távú, alkalmi és nagyszámú szexuális kapcsolat, melyek megmagyarázzák a szerelem érzését a partner iránt, a nemi vágyat a különböző partnerek iránt és a párkapcsolati (mint hosszú távú, szoros kötelék a partner iránt) elégedetlenséget. De azt is hozzá kell tenni, hogy a férfiak és nők egyaránt motiváltak a hosszú távú kapcsolatok kialakítására, mind reproduktív célok érdekében, mind a romantikus szerelem jelenléte céljából (biztonság elérése, elégedettség, segítségnyújtás az utódok felnevelésében stb.).


Ajánlott könyvek és videók a témában:
Fisher, H. (2009): Te vagy az én párom. Nyitott Könyvműhely Kiadó KFT, Budapest
Fisher, H. (2010): Miért szeretünk? – A szerelem természete Nyitott Könyvműhely Kiadó KFT, Budapest
Helen Fisher elmeséli, miért is szeretünk, és miért csalunk meg: (
angol, magyar felirattal)
Helen Fisher anulmányozza a "szerelmes agyat" (
a cikkben szereplő MRI – vizsgálat, angol nyelv, magyar felirattal)

A blogbejegyzést SZEKERES VERONIKA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

faiz - 2018. december 1., Szombat 10:50

nal mereka yang bau dan berpakaian di tempat sampah.link 8
jual baja h beam
jual pipa boiler
jual plat abrex 400
jual plat asme516 grade70
jual plat astm a285 c
jual plat astm516 70
jual plat boiler
jual plat hardox
jual plat hb 400
jual plat high strenght
jual plat high tensile sm490 yb
Pabrik besi beton jcac
Pabrik besi hollow
Pabrik besi hollow
Toko besi wf
Toko besi unp
undangan pernikahan batik
Pabrik Bondek Cor
Pabrik Wiremesh Besi baja
Pabrik plat kapal besi baja
Pabrik besi beton interworld steel is
Distributor pipa besi
Distributor pipa besi
Toko wiremesh
Toko besi siku
undangan pernikahan murah
Pabrik Atap Spandek Sni
Distributor Besi Siku Baja
Distributor besi siku baja
Pabrik besi beton gunung garuda
Harga pipa besi
Harga pipa besi
Toko besi unp
Toko Plat besi plat kapal
undangan pernikahan online
Pabrik Plat Bordes Kembang
Supplier Besi Siku Baja
Harga besi siku baja
Pabrik besi beton delcoprima
Jual pipa besi
Jual pipa besi
Toko besi cnp
Toko besi h beam baja
undangan pernikahan anti mainstream
Pabrik Plat Besi Hitam
Agen Besi Siku Baja
Jual besi siku baja
Pabrik besi beton cakra steel cs
Supplier pipa besi
Supplier pipa besi
Toko besi hollow
Toko besi cnp
undangan pernikahan cantik dan murah
Pabrik Plat Kapal Bki Krakatau Steel
Toko Besi Siku Baja
Supplier besi siku baja
Pabrik besi beton bjku
Toko pipa besi
Toko pipa besi
Toko besi beton Sni Ulir Polos
www.gudangbesibaja.com
undangan pernikahan unik
Pabrik Jual Besi Siku Baja
Jual Besi Siku Baja
Toko besi siku baja
Pabrik besi beton Sni Ulir Polos
Agen pipa besi
Agen pipa besi
ironsteelcenter.com
Supplier besi Wf Baja
undangan pernikahan yang unik
Pabrik Besi Unp Baja Profil Kanal
Harga Besi Siku Baja
Agen besi siku baja
Pabrik besi beton ais
Pabrik pipa besi
Pabrik pipa besi
Supplier stainless steel
Supplier bondek
undangan pernikahan lucu
Jual Besi Siku Baja
Toko besi siku baja
Pabrik besi beton Sni Ulir Polos
Agen pipa besi
Agen pipa besi
ironsteelcenter.com
Supplier besi Wf Baja
undangan pernikahan yang unik
Pabrik Besi Unp Baja Profil Kanal
Harga Besi Siku Baja
Agen besi siku baja
Pabrik besi beton ais
Pabrik pipa besi
Pabrik pipa besi
Supplier stainless steel
Supplier bondek
undangan pernikahan lucu
Pabrik Besi Cnp Profil Baja Gording
Pabrik Besi Siku Baja
Pabrik besi siku baja
Pabrik besi beton
Distributor sch 40
Distributor sch 40
Supplier atap spandek
Supplier wiremesh
undangan pernikahan bunga
Pabrik Besi Hollow
Distributor Besi Unp Baja
Distributor besi wf
Harga sch 40
Harga sch 40
Supplier baja ringan
Supplier pipa besi baja sch 40 sch 80
undangan pernikahan islami


faiz - 2018. december 1., Szombat 10:50

Saya bercanda tentang hal itu untuk waktu yang lamalink 9
agen astm a283 c
agen pipa boiler
agen plat abrex 400
agen plat asme516 grade70
agen plat astm a285 c
agen plat astm516 70
agen plat boiler
agen plat hardox
agen plat hb 400
agen plat high strenght
agen plat high tensile sm490 yb
agen plat high tensile sm490ya
agen plat kapal
agen plat stainless ss304
agen plat stainless ss310
agen plat stainless ss316
agen plat sumihard
agen round bar besi aisi 440s45c
agen round bar scm440
agen steel rail
agen steel sheet pile
distributor astm a283 c
distributor pipa boiler
distributor plat abrex 400
distributor plat asme516 grade70
distributor plat astm a285 c
distributor plat astm516 70
distributor plat boiler
distributor plat hb 400
distributor plat high strenght
distributor plat high tensile sm490 yb
distributor plat high tensile sm490ya
distributor plat kapal
distributor plat stainless ss304
distributor plat stainless ss310
distributor plat stainless ss316
distributor plat sumihard
distributor round bar besi aisi 440s45c
distributor round bar scm440
distributor steel rail
distributor steel sheet pile
jual astm a283 c
jual baja h beam
jual pipa boiler
jual plat abrex 400
jual plat asme516 grade70
jual plat astm a285 c
jual plat astm516 70
jual plat boiler
jual plat hardox
jual plat hb 400
jual plat high strenght
jual plat high tensile sm490 yb
jual plat high tensile sm490ya
jual plat kapal
jual plat stainless ss304
jual plat stainless ss310
jual plat stainless ss316
jual plat sumihard
jual round bar besi aisi 440s45c
jual round bar scm440
jual steel rail
jual steel sheet pile
pabrik astm a283 c
pabrik pipa boiler
pabrik plat abrex 400
pabrik plat asme516 grade70
pabrik plat astm516 70
pabrik plat boiler
pabrik plat hb 400
pabrik plat high tensile sm490 yb
pabrik plat high tensile sm490ya
pabrik plat kapal
pabrik plat stainless ss304
pabrik plat stainless ss310
pabrik round bar besi aisi 440s45c
pabrik round bar scm440
pabrik steel rail
pabrik steel sheet pile
pusat astm a283 c
pusat pipa boiler
pusat plat abrex 400
pusat plat asme516 grade70
pusat plat astm a285 c
pusat plat astm516 70
pusat plat boiler
pusat plat hardox
pusat plat hb 400
pusat plat high strenght
pusat plat high tensile sm490 yb
pusat plat high tensile sm490ya
pusat plat kapal
pusat plat stainless ss304
pusat plat stainless ss310
pusat plat stainless ss316
pusat plat sumihard
pusat round bar besi aisi 440s45c
pusat round bar scm440
pusat steel rail
pusat steel sheet pile
stockis plat hardox
stockist plat astm a285 c
stockist plat high strenght
stockist plat stainless ss316
stockist plat sumihard
supplier plat hardox
ling 1
agen astm a283 c
agen pipa boiler
agen plat abrex 400
agen plat asme516 grade70
agen plat astm a285 c
agen plat astm516 70
agen plat boiler
agen plat hardox
agen plat hb 400
agen plat high strenght
agen plat high tensile sm490 yb
agen plat high tensile sm490ya
agen plat kapal
agen plat stainless ss304
agen plat stainless ss310
agen plat stainless ss316
agen plat sumihard
agen round bar besi aisi 440s45c
agen round bar scm440
agen steel rail
agen steel sheet pile
distributor astm a283 c
distributor pipa boiler
distributor plat abrex 400
distributor plat asme516 grade70
distributor plat astm a285 c
distributor plat astm516 70
distributor plat boiler
distributor plat hb 400
distributor plat high strenght
distributor plat high tensile sm490 yb
distributor plat high tensile sm490ya
distributor plat kapal
distributor plat stainless ss304
distributor plat stainless ss310
distributor plat stainless ss316
distributor plat sumihard
distributor round bar besi aisi 440s45c
distributor round bar scm440
distributor steel rail
distributor steel sheet pile
jual astm a283 c
jual baja h beam
jual pipa boiler
jual plat abrex 400
jual plat asme516 grade70
jual plat astm a285 c
jual plat astm516 70
jual plat boiler
jual plat hardox
jual plat hb 400
jual plat high strenght
jual plat high tensile sm490 yb
jual plat high tensile sm490ya
jual plat kapal
jual plat stainless ss304
jual plat stainless ss310
jual plat stainless ss316
jual plat sumihard
jual round bar besi aisi 440s45c
jual round bar scm440
jual steel rail
jual steel sheet pile
pabrik astm a283 c
pabrik pipa boiler
pabrik plat abrex 400
pabrik plat asme516 grade70
pabrik plat astm516 70
pabrik plat boiler
pabrik plat hb 400
pabrik plat high tensile sm490 yb
pabrik plat high tensile sm490ya
pabrik plat kapal
pabrik plat stainless ss304
pabrik plat stainless ss310
pabrik round bar besi aisi 440s45c
pabrik round bar scm440
pabrik steel rail
pabrik steel sheet pile
pusat astm a283 c
pusat pipa boiler
pusat plat abrex 400
pusat plat asme516 grade70
pusat plat astm a285 c
pusat plat astm516 70
pusat plat boiler
pusat plat hardox
pusat plat hb 400
pusat plat high strenght
pusat plat high tensile sm490 yb
pusat plat high tensile sm490ya
pusat plat kapal
pusat plat stainless ss304
pusat plat stainless ss310
pusat plat stainless ss316
pusat plat sumihard
pusat round bar besi aisi 440s45c
pusat round bar scm440
pusat steel rail
pusat steel sheet pile
stockis plat hardox
stockist plat astm a285 c
stockist plat high strenght
stockist plat stainless ss316
stockist plat sumihard
supplier plat hardox


plat stainless ss201
plat sphc po
plat putih spcc sd
plat hitam ss400
plat hitam sphc
plat corten
plat astm a36
plat alumunium
plat abrex 500
plat abrex 450
plain bar
pipa sch80
pipa sch40
pipa sch160
pipa sch120
pipa sch10
pipa medium galvanis
perforated plate
grating size galvanis
expanded metal
deformed bar
besi wiremesh
besi unp
besi cnp
besi baja wfbeam
baja h beam
plat stainless ss201
plat sphc po
plat putih spcc sd
plat hitam ss400
plat hitam sphc
plat corten
plat astm a36
plat alumunium
plat abrex 500
plat abrex 450
plain bar
pipa sch80
pipa sch40
pipa sch160
pipa sch120
pipa sch10
pipa medium galvanis
perforated plate
grating size galvanis
expanded metal
deformed bar
besi wiremesh
besi unp
besi cnp
besi baja wfbeam
baja h beam


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK