=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pszichomobbing - Terror az iskolában
SZEKERES VERONIKA
SZEKERES VERONIKA
- 2017. 03. 08. 14:38

timthumb (43).jpg

 Valószínűleg sok szülő találkozott azzal a beírással gyermeke ellenőrzőjében, akár többször is, hogy „Kedves Szülő! XY nevű gyermekük a szünetben verekedett/lökdösődött Z-vel, megrúgta/pofon vágta Zs-t…” És erre azt a magyarázatot kapjuk, hogy „De hát, a másik kezdte, beszólt/belém kötött, lelökte a holmim a padról, én csak azzal a pofonnal/lökéssel/rúgással válaszoltam!”

 Viszont mi van akkor, ha ez a reagálás valóban reagálás, és az újbóli, akár rendszeres hasonló beírás tényleg csak az, amibe már a pedagógus belecsöppen, az előzmények ismerete nélkül? Ha tényleg először a gyermeket bántják, és ő csak így tud védekezni? A következő cikk a pszichomobbingról, azaz a lelki terrorról szól, amivel sajnos egyre több gyerek szembesül az iskolákban, hiszen már az óvodában megtanulhatták, hogy milyen szórakoztató másokkal kitolni, hogy ezáltal csoporthoz lehet tartozni, közös csínyeket elkövetni, a kívülállókat meg ki kell közösíteni. És ezek a korai tapasztalatok rögzülnek, a későbbi társas helyzetekben is megjelenhetnek.

De mit is jelent a kifejezés? Egy csoportnak az egyénnel szemben alkalmazott lelki terrorja (pszichoterror), mely iskolában és munkahelyen is megmutatkozó jelenség. Mindig ugyanazzal a személlyel, általában a leggyengébbel (mob = csőcselék) szemben alkalmazzák a csoporttagok, az egyénnek a többség általi kiközösítése viszont csak akkor mobbing, ha hosszú ideig eltart a jelenség. Kiválthatja ezt a magatartásformát az agresszió, a félelem, az egyhangúság, az unalom, a szórakozás igénye és a feltűnni vágyás.

Az iskolai osztályokban is, mint minden csoportban hierarchia alakul ki, melynek 3 része van: a) a csoportvezetők, akik döntenek, és akik megszabják a normákat; b) a követek hada; ők alkotják a csoport legnagyobb részét; c) a kívülállók, akik a „tréfák”, illetve az agresszió rendszeres áldozatai. Rájuk jellemzőek a gyakori iskolai hiányzások, az iskolába járás iránti nagy erőfeszítések a félelem, frusztráció miatt, a félelem miatt a fájdalom elkendőzése, így a csoport többsége nem is érzékeli mindezt. Ezen kívül a pozitív önértékelés hiánya és az autonóm felnőtté válás megkérdőjelezése is gyakori ezeknél a gyermekeknél.

Sajnos a pszichomobbing egyéni és társadalmi ártalmakat is okozhat, elsősorban pszichoszomatikus betegségeket (gyomor- és bélbetegségek, fertőzések; fejfájás, migrén; izomhúzódások, izomgörcsök; immunrendszer legyengülése; depresszió, paranoia…), hiszen az áldozat állandóan frusztrált, stresszes, előre fél attól, hogy mi fog történni az adott társaságban, ahol már alkalmazták ellene a terrort. Ezzel együtt egy idő után az egyén nem mer csoportban megszólalni, társaságkerülővé és különccé válik, agresszív és sértődékeny lesz, nem viseli el a kritikát, állandóan előtérbe igyekszik kerülni, folyton elismerésre ácsingózik, kényszeresen olyan státuszszimbólumokat vásárol, melyek valójában meghaladják anyagi lehetőségeit és mindig meg van győződve arról, hogy a többi ember rosszban sántikál.

Ugyanakkor a mobbing-elkövetők nem vállalják a felelősséget tetteikért, nem éreznek bűntudatot, az áldozatok gyakran nem mutatnak sértettséget, sőt tovább folytatják az ellenségességet kiváltó viselkedésformá(ka)t, hiszen a csoport kiközösítő magatartását azzal magyarázzák, hogy az az érintett személy tulajdonságaira és viselkedésére adott válasz, és a kirekesztés erősíti az érintettek hárító magatartását („osztály bohóca”, „stréberek”, befelé menekülés, stb.) Viszont ha mégis változtatnak/mernek változtatni magatartásukon, a többség akkor sem fogadja el őket, hanem továbbra is belekényszeríti régi szerepükbe. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy „elsősorban a csoport az, aki kívülállóként bélyegez meg valakit, ritkán az egyén. Az egyént rendszerint a normától eltérő viselkedése teszi kirekesztetté. […] Különösen könnyen válhatnak kívülállóvá azok a diákok, akik elütnek az érvényes normától: más vidékről származnak, más országból, szokatlan dialektusban beszélnek, testileg eltérnek az átlagtól, másképp viselkednek, más politikai vagy vallási elveket vallanak stb.”

S minderre hogyan reagálnak a mobbing-áldozat családja és barátai? A legtöbb esetben sajnos nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a pszichoterror hatásainak, mivel az áldozatok a legtöbbször nem tudnak valósághűen beszámolni a történtekről, mert túl nagy a feszültség és a félelem bennük, így a szülőkben nem tudatosul a helyzet súlyossága. Előfordul olyan is, hogy a szülők is hasonló élményeken mentek keresztül gyerekkorukban, így vagy hallani sem akarnak a mobbing okozta érzésekről, vagy nárcisztikus önsajnálattal reagálnak a helyzetre; azonban egyik sem megoldás. Továbbá, a használhatatlan tanácsok a szülők részéről („Ne hagyd magad!”, „Szólj a tanárnak!”, „Biztos csak tréfa volt!” stb.) csak rontanak az áldozat helyzetén az osztályban és az otthoni környezetben is: az áldozat iskolán kívüli barátai is elfordulhatnak tőle, ha megsejtik, hogy egy másik csoportból kilóg, a többiek pedig nem értik meg az egész helyzetet, így nem is éreznek együtt vele.

Szót kell ejteni továbbá a mobbing-áldozat lelki sérüléseiről is, amik évekig is, sőt, akár egész életen át is tarthatnak, és felnőttkorban is jelen vannak a kiközösítés hatásai. A régi társakkal szembeni félelem, elkerülő magatartás, menekülési reakciók, bosszúgondolatok szintén fennmaradnak. A csoporton belüli viselkedést a görcsösség, az önálló véleménynyilvánítástól való félelem, a visszahúzódás jellemzi, és a szörnyű tapasztalatok által a saját aggodalmaikat gyermekeikbe is beletáplálják, így, ezt a viselkedésmintát követve ők is kirekesztetté válhatnak.

Hogy ki mennyire tudja/bírja elviselni, tűrni a vele szembeni pszichoterrort, az az egyén tűréshatárától függ. Természetesen itt is vannak rizikófaktorok: pl. azok a gyerekek különösen érzékenyek a verbális, fizikai agresszióra, terrorra, megalázásra, kiközösítésre, akiket a szülei korábban minden nehézségtől próbáltak megóvni, amitől csak lehet, óvták gyereküket, és így nem adták meg nekik azt a lehetőséget, hogy egyrészt az adott konfliktushelyzetet próbálják kezelni, vagy legalábbis szembesülni vele, másrészt, hogy megtanulják elviselni a kisebb-nagyobb veszteségeket, kudarcokat. Bárhogy is van, a lényeg, hogy figyeljünk az apró jelekre, a jelentéktelennek tűnő magyarázatokra, hallgassuk/halljuk meg gyermekünk szavát, és súlyos eseteknél vonjuk be a megoldáskeresésbe a pedagógusokat, vezetőséget is, ha kell, de mindenképpen forduljunk szakemberhez, vegyünk igénybe szakszerű segítséget! Hiszen egy csendes, visszahúzódó, társaságkerülő gyereknek ritkán kerül beírás az ellenőrzőjébe rossz/agresszív magaviselet miatt…Forrás:
Dambach, Karl E.(2001): Pszichoterror (mobbing) az iskolában. Akkord, Bp.
Láng András (2009): Iskolai pszichoterror. 

A blogbejegyzést SZEKERES VERONIKA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

changhon62 - 2019. január 24., Csütörtök 11:42

http://www.longchampbag.us.com/ longchamp
http://www.katespadepurses.us.com/ kate spade
http://www.supremeshirt.us.com/ supreme clothing
http://www.true--religion.us.com/ true religion jeans men
http://www.ferragamoshoess.us.com/ salvatore ferragamo shoes
http://www.ray--bansunglassess.us.com/ ray ban prescription sunglasses
http://www.monclerjacket.org.uk/ moncler
http://www.coach--bags.us.com/ coach outlet
http://www.ralphlaurenspoloshirts.us.com/ ralph lauren outlet
http://www.nikeair-max90.co.uk/ nike air max 2018
http://www.truereligion--jeans.us.com/ true religion jeans
http://www.chrome--hearts.us.com/ chrome hearts sunglasses
http://www.balenciagas-sneakers.us.com/ balenciaga trainers
http://www.nike-huaraches.us.com/ nike huarache
http://www.pandorajewelryrings.us.com/ pandora bracelet
http://www.yeezyboost350shoes.us.com/ yeezy boost 350
http://www.airjordan11spacejam.us.com/ air jordan
http://www.jordan11spacejams.us.com/ jordan space jams
http://www.jordanretro11-shoes.us.com/ jordan shoes
http://www.eccoshoesoutlets.us.com/ ecco mens shoes
http://www.asics--shoes.us.com/ asics shoes
http://www.adidasnmdrunnerr1.us.com/ yeezy boost 350
http://www.nikeairmax-95.us.com/ air max 95 black
http://www.monclers.uk/ moncler jacket womens
http://www.mulberry-handbags.us.com/ mulberry
http://www.salomon-boots.us.com/ salomon boots
http://www.kd10-shoes.us.com/ nike kd
http://www.birkenstocksandalssale.us.com/ birkenstock shoes
http://www.prada--bags.us.com/ prada wallet
http://www.oakley--glasses.us.com/ oakley
http://www.katespade--outlet.us.com/ kate spade bags
http://www.goyardbag.us.com/ goyard wallet
http://www.pandoras-jewelrys.us.com/ pandora jewelry
http://www.redbottom--shoes.us.com/ red bottom shoes
http://www.airmax-2018.us.com/ air max 2018
http://www.adidasoriginalsultraboost.us.com/ adidas ultra boost uncaged
http://www.air-max-270.us.com/ air max 270
http://www.mcm--bags.us.com/ mcm bags
http://www.nikeairmax270.org.uk/ nike air max 270
http://www.pumarihannafenty.us.com/ puma fenty
http://www.burberrys.org.uk/ burberry purses
http://www.hermes--belt.us.com/ hermes belt women
http://www.burberry-bags.us.com/ burberry scarf
http://www.monclerjacketmens.us.com/ moncler coat
http://www.coachbags-outlet.us.com/ coach bags
http://www.kyrie-irving-shoes.us.com/ kyrie irving
http://www.hermesbirkin-handbags.us.com/ Hermes Wallets
http://www.airmax90shoes.us.com/ nike air max 2018
http://www.pandora-charmsjewelry.us.com/ pandora charms
http://www.air-max-97.us.com/ air max 97 mens
http://www.vapormaxs.us.com/ nike vapor max
http://www.nike--shoes.co.uk/ nike shoes
http://www.chromeheartsjewelrys.us.com/ chrome hearts
http://www.supreme--clothing.us.com/ supreme
http://www.ralphlauren--polo.us.com/ ralph lauren shirts
http://www.salomon--shoes.us.com/ Salomon
http://www.lebron15-shoes.us.com/ lebron james shoes
http://www.chromehearts-jewelry.us.com/ chrome hearts
http://www.jordan--11.us.com/ jordan shoes
http://www.nikeairvapormaxflyknit.us.com/ nike air force 1
http://www.adidasoriginalsnmd.us.com/ adidas nmd
http://www.burberry--scarf.us.com/ burberry scarf
http://www.montblancs.us.com/ mont blanc sale
http://www.pandorajewelryscharms.us.com/ pandora jewelry
http://www.pandora-jewelrybracelet.us.com/ pandora bracelet
http://www.cartier-bracelet.us.com/ cartier sunglasses
http://www.pandoraearrings.us.com/ pandora jewelry
http://www.nikekdshoes.us.com/ kevin durant shoes
http://www.asicss.us.com/ asics shoes
http://www.ed-hardys.us.com/ ed hardy jeans
http://www.goyardbackpack.us.com/ goyard bag
http://www.pandora--jewelrys.us.com/ pandora
http://www.lacosteshirts.us.com/ lacoste outlet
http://www.longchampbackpack.us.com/ longchamp
http://www.nikeairmax-90.us.com/ nike air max
http://www.huaraches.us.com/ huaraches
http://www.moncler-coat.us.com/ moncler jacket
http://www.kyrie-4.us.com/ kyire 3
http://www.adidas-ultraboost.us.com/ ultra boost
http://www.michaelkors-handbagss.us.com/ michael kors bags
http://www.fitflopsshoes.us.com/ fitflop shoes
http://www.james-hardenshoes.us.com/ james harden shoes
http://www.bvlgaris.us.com/ bvlgari sunglasses
http://www.northface-jacket.us.com/ north face
http://www.valentino--shoes.us.com/ valentino heels
http://www.balenciaga--shoes.us.com/ balenciaga sneakers
http://www.birkenstock--sandals.us.com/ birkenstock shoes
http://www.pandorauk.us.com/ pandora rings
http://www.curry4-shoes.us.com/ stephen curry shoes
http://www.christianlouboutinredbottoms.us.com/ christian louboutin
http://www.air-max-90.us.com/ nike shoes
http://www.jimmychooheels.us.com/ jimmy choo heels
http://www.nikelebron15.us.com/ lebron shoes
http://www.moncler--jacket.us.com/ moncler jacket womens
http://www.airmax95.co.uk/ nike air max 95 mens
http://www.nike-airmax270.us.com/ nike air max 270
http://www.salomonshoes.co.uk/ salomon xa pro 3d
http://www.pandora--rings.us.com/ Pandora
http://www.adidas-superstarshoes.us.com/ adidas superstar
http://www.ultra--boost.us.com/ ultra boost mens
http://www.nikeairmax-97.us.com/ nike air max 97
http://www.skechers--shoes.us.com/ skechers boots
http://www.stephen-curry-shoes.us.com/ stephen curry shoes
http://www.redbottoms-louboutin.us.com/ louboutin shoes
http://www.louboutinredbottoms.us.com/ christian louboutin
http://www.mcms.us.com/ mcm wallet
http://www.katespadebags.us.com/ kate spade outlet
http://www.northfacejacketoutlets.us.com/ womens north face jacket
http://www.monclerjacketwomens.us.com/ moncler jacket mens
http://www.celines.us.com/ celine,celine bag
http://www.adidasnmd-womens.us.com/ nmd
http://www.nike--vapormax.us.com/ nike air vapormax
http://www.adidasyeezy-350.us.com/ adidas yeezy
http://www.prada--handbags.us.com/ prada purse
http://www.mbts.us.com/ mbt womens shoes
http://www.rayban--glasses.us.com/ ray ban eyeglasses
http://www.air-max-95.us.com/ air max 95 mens
http://www.jordan11.co.uk/ air jordan
http://www.nikeairmax97.co.uk/ nike air max 97
http://www.jordans11shoes.us.com/ jordan 11
http://www.salomonspeedcross3.us.com/ salomon shoes
http://www.airmax270.co.uk/ air max 270
http://www.barbourjackets.co.uk/ barbour coats
http://www.under-armour-shoes.us.com/ under armour shirts
http://www.fitflop--sandals.us.com/ fitflop
http://www.polo-ralph-lauren.org.uk/ ralph lauren shirts
http://www.michael-kors-bags.us.com/ mk handbags
http://www.kevin-durant-shoes.us.com/ kd shoes
http://www.fitflops-sale.us.com/ fitflop sandals
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us.com/ ralph lauren polo shirts
http://www.pandora-jewelrysale.us.com/ pandora jewelry
http://www.yeezyboost350--v2.us.com/ yeezy shoes
http://www.salvatore-ferragamo.us.com/ salvatore ferragamo shoes
http://www.adidas-yeezyboost350.us.com/ yeezy
http://www.fitflop--shoes.us.com/ fitflop uk
http://www.nike-airmax-2018.us.com/ nike air max
http://www.adidas-yeezy-shoes.us.com/ Adidas Yeezy


jingting17 - 2019. január 24., Csütörtök 14:15

http://www.adidas-yeezyboost350.us.com/ adidas yeezy
http://www.adidas-ultraboost.us.com/ adidas ultra boost
http://www.adidasnmdrunnerr1.us.com/ adidas nmd r1
http://www.jordan11.co.uk/ air jordan
http://www.nike--shoes.co.uk/ nike air max 90
http://www.adidasoriginalsultraboost.us.com/ ultra boost uncaged
http://www.pandorajewelryrings.us.com/ pandora rings
http://www.monclers.uk/ moncler sale
http://www.supreme--clothing.us.com/ supreme jacket
http://www.burberry--scarf.us.com/ burberry outlet
http://www.goyardbag.us.com/ goyard tote
http://www.katespade--outlet.us.com/ kate spade purses
http://www.nikeair-max90.co.uk/ nike air max 2018
http://www.goyardbackpack.us.com/ goyard tote
http://www.balenciaga--shoes.us.com/ balenciaga
http://www.fitflop--sandals.us.com/ fitflop shoes
http://www.skechers--shoes.us.com/ skechers women
http://www.louboutinredbottoms.us.com/ christian louboutin shoes
http://www.ultra--boost.us.com/ ultra boost
http://www.air-max-270.us.com/ nike air max 270 flyknit
http://www.asics--shoes.us.com/ asics womens shoes
http://www.pandora-jewelrybracelet.us.com/ pandora bracelet
http://www.curry4-shoes.us.com/ stephen curry shoes
http://www.pandoraearrings.us.com/ pandora bracelet
http://www.balenciagas-sneakers.us.com/ balenciaga
http://www.kyrie-irving-shoes.us.com/ kyrie
http://www.pandoras-jewelrys.us.com/ pandora earrings
http://www.monclerjacketwomens.us.com/ moncler jacket mens
http://www.yeezyboost350shoes.us.com/ yeezy shoes
http://www.birkenstock--sandals.us.com/ birkenstock sale
http://www.ralphlaurenspoloshirts.us.com/ ralph lauren polo shirts
http://www.eccoshoesoutlets.us.com/ ecco shoes
http://www.burberry-bags.us.com/ burberry bags
http://www.asicss.us.com/ asics outlet
http://www.adidasyeezy-350.us.com/ adidas yeezy
http://www.under-armour-shoes.us.com/ under armour shoes
http://www.nikeairmax270.org.uk/ air max 270
http://www.longchampbag.us.com/ longchamp backpack
http://www.adidas-superstarshoes.us.com/ adidas originals superstar
http://www.mcms.us.com/ mcm backpack
http://www.mulberry-handbags.us.com/ mulberry bayswater
http://www.rayban--glasses.us.com/ ray ban wayfarer
http://www.air-max-97.us.com/ nike air max 97
http://www.pandorauk.us.com/ pandora rings
http://www.airjordan11spacejam.us.com/ air jordan
http://www.mcm--bags.us.com/ mcm backpack
http://www.yeezyboost350--v2.us.com/ yeezy boost 350
http://www.coach--bags.us.com/ coach purses
http://www.katespadepurses.us.com/ kate spade outlet
http://www.nike--vapormax.us.com/ vapormax
http://www.kyrie-4.us.com/ kyrie irving shoes
http://www.michaelkors-handbagss.us.com/ michael kors outlet
http://www.bvlgaris.us.com/ bulgari jewelry
http://www.pumarihannafenty.us.com/ rihanna puma shoes
http://www.airmax270.co.uk/ nike air max 270
http://www.stephen-curry-shoes.us.com/ curry 4 shoes
http://www.christianlouboutinredbottoms.us.com/ louboutin
http://www.birkenstocksandalssale.us.com/ birkenstock sale
http://www.ray--bansunglassess.us.com/ ray ban eyeglasses
http://www.ralphlauren--polo.us.com/ ralph lauren shirts
http://www.moncler-coat.us.com/ moncler jacket mens
http://www.jordanretro11-shoes.us.com/ jordan 11
http://www.adidasnmd-womens.us.com/ adidas originals nmd
http://www.air-max-90.us.com/ nike air max
http://www.hermesbirkin-handbags.us.com/ Hermes Birkin Bags
http://www.coachbags-outlet.us.com/ coach
http://www.salomonspeedcross3.us.com/ salomon speedcross 4
http://www.pandora-charmsjewelry.us.com/ pandora
http://www.nike-huaraches.us.com/ nike air huarache
http://www.redbottom--shoes.us.com/ christian louboutin shoes
http://www.monclerjacket.org.uk/ moncler
http://www.pandora--rings.us.com/ Pandora Bracelet
http://www.chromeheartsjewelrys.us.com/ chrome hearts jewelry
http://www.cartier-bracelet.us.com/ cartier sunglasses
http://www.celines.us.com/ celine,celine bag
http://www.nikeairmax97.co.uk/ nike shoes
http://www.valentino--shoes.us.com/ valentino
http://www.vapormaxs.us.com/ nike air vapormax
http://www.air-max-95.us.com/ nike air max 95
http://www.mbts.us.com/ mbt shoes
http://www.hermes--belt.us.com/ hermes belt
http://www.kevin-durant-shoes.us.com/ nike kd
http://www.ferragamoshoess.us.com/ salvatore ferragamo shoes
http://www.prada--bags.us.com/ prada purse
http://www.james-hardenshoes.us.com/ james harden
http://www.nikelebron15.us.com/ lebron shoes
http://www.fitflopsshoes.us.com/ fitflop shoes
http://www.jordan11spacejams.us.com/ jordan 11
http://www.pandora--jewelrys.us.com/ pandora bracelet
http://www.nikeairvapormaxflyknit.us.com/ nike air max 90
http://www.true--religion.us.com/ true religion outlet
http://www.redbottoms-louboutin.us.com/ christian louboutin
http://www.moncler--jacket.us.com/ moncler coat
http://www.salomon-boots.us.com/ salomon
http://www.jimmychooheels.us.com/ jimmy choo shoes
http://www.pandorajewelryscharms.us.com/ pandora Charms
http://www.airmax-2018.us.com/ nike air max
http://www.prada--handbags.us.com/ prada shoes
http://www.kd10-shoes.us.com/ kd 10
http://www.salomon--shoes.us.com/ Salomon
http://www.michael-kors-bags.us.com/ michael kors bags
http://www.barbourjackets.co.uk/ barbour wax jacket
http://www.nikeairmax-95.us.com/ nike air max 95 mens
http://www.adidas-yeezy-shoes.us.com/ Yeezy Boost 350
http://www.northface-jacket.us.com/ north face outlet
http://www.monclerjacketmens.us.com/ moncler jacket womens
http://www.fitflops-sale.us.com/ fitflop sale
http://www.jordans11shoes.us.com/ jordan shoes
http://www.northfacejacketoutlets.us.com/ womens north face jacket
http://www.montblancs.us.com/ mont blanc pens
http://www.polo-ralph-lauren.org.uk/ ralph lauren polo shirts
http://www.pandora-jewelrysale.us.com/ pandora jewelry
http://www.oakley--glasses.us.com/ oakley
http://www.nike-airmax270.us.com/ nike air max 270
http://www.ed-hardys.us.com/ ed hardy jeans
http://www.lacosteshirts.us.com/ lacoste shirts
http://www.fitflop--shoes.us.com/ fitflops clearance
http://www.katespadebags.us.com/ kate spade handbags
http://www.nike-airmax-2018.us.com/ nike air max 2018
http://www.airmax90shoes.us.com/ nike air max
http://www.nikekdshoes.us.com/ kevin durant shoes
http://www.airmax95.co.uk/ air max 95
http://www.adidasoriginalsnmd.us.com/ nmd
http://www.supremeshirt.us.com/ supreme clothing
http://www.burberrys.org.uk/ burberry handbags
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us.com/ polo ralph lauren
http://www.lebron15-shoes.us.com/ lebron james shoes
http://www.chrome--hearts.us.com/ chrome hearts
http://www.salvatore-ferragamo.us.com/ ferragamo shoes
http://www.huaraches.us.com/ huarache shoes
http://www.longchampbackpack.us.com/ longchamp handbag
http://www.nikeairmax-97.us.com/ air max 97 gold
http://www.chromehearts-jewelry.us.com/ chrome hearts bracelet
http://www.nikeairmax-90.us.com/ nike air vapormax
http://www.jordan--11.us.com/ jordan retro
http://www.truereligion--jeans.us.com/ true religion
http://www.salomonshoes.co.uk/ salomon skis


eddie - 2019. március 23., Szombat 06:09

http://www.converseshoesoutlet.us.org/ converse shoes
http://www.skechersboots.us.org/ skechers outlet
http://www.airmax-270.us.org/ nike air max 270
http://www.jordan11shoes.us.org/ new jordans
http://www.ecco.in.net/ ecco mens shoes
http://www.zapatillas-puma.com/ Zapatillas Puma
http://www.chaussures-salomon.fr/ salomon
http://www.calvinkleinhombre.com/ Calzoncillos Calvin Klein
http://www.braceletpandoras.fr/ bague pandora
http://www.adidasshoesoutlet.us.org/ adidas shoes
http://www.zapatillasnikehombre.com/ Zapatillas Nike Hombre
http://www.timberlands.us.org/ timberland shoes
http://www.armaniropa.com/ Armani Ropa
http://www.katespadepurses.us.org/ kate spade purses
http://www.newbalance574.us.org/ new balance
http://www.nikeshoes-outlet.us.org/ nike shoes
http://www.nikeairmaxshoes.us.org/ nike shoes
http://www.katespade-handbags.us.org/ kate spade outlet
http://www.nikeairmax2019.us.org/ air max 2019
http://www.skechers-outlet.us.org/ skechers boots
http://www.fjallravens.us.com/ fjallraven kanken
http://www.fjallravenkanken.us.org/ fjallraven kanken
http://www.geox.us.com/ geox mens shoes
http://www.ninewest.us.org/ nine west shoes
http://www.boseheadphones.us/ bose headphones
http://www.converses.us.org/ converse shoes
http://www.bose.us.org/ bose
http://www.adidas-nmd.us.org/ nmd shoes
http://www.zapatossocceradidas.com/ Botas De Football Nike
http://www.supreme.com.co/ supreme clothing
http://www.nike-chaussure.fr/ nike chaussure
http://www.jordan-4.us.org/ jordan 4
http://www.nikebasketballshoes.us.org/ basketball shoes
http://www.levis.us.com/ levi's
http://www.vansoldschool.fr/ vans old school
http://www.jordanretro11.us.org/ jordan retro
http://www.airmax-97.us.org/ nike air max
http://www.nike-airmax2019.us.com/ nike air max 2019
http://www.salomon-shoes.us.org/ salomon running shoes
http://www.adidas-chaussure.fr/ adidas
http://www.adidas-eqt.us.com/ adidas originals eqt
http://www.lebron16.us.org/ lebron 16
http://www.zapatillas-converse.com/ Converse
http://www.camisaversace.com/ Versace
http://www.stussyclothing.us.com/ stussy outlet
http://www.levis.us.org/ levi's
http://www.nikebasketball.us.com/ nike basketball
http://www.puma.in.net/ puma
http://www.northfaces.us.org/ north face
http://www.trajeshugoboss.com/ Vestidos Hugo Boss
http://www.supreme-clothing.us.org/ supreme
http://www.eccoshoesoutlet.us.org/ ecco shoes
http://www.airmax-95.us.org/ nike air max
http://www.zapatillas-adidas.com/ Zapatillas Adidas Mujer
http://www.adidassuperstars.us/ adidas superstar
http://www.zapatillas-offwhite.com/ Zapatillas Off White
http://www.converseblanche.fr/ converse
http://www.zapatillas-vans.com/ Vans
http://www.zapatoslouboutin.com/ Louboutin
http://www.salomons.us.org/ salomon shoes
http://www.ropaguess.com/ Bolsa Guess
http://www.chaussurefila.fr/ fila
http://www.adidasstansmith.us.org/ stan smith shoes
http://www.ninewestshoes.us.com/ nine west shoes
http://www.katespadebags.us.org/ kate spade outlet
http://www.mizunoshoes.us.org/ mizuno
http://www.clarks.in.net/ clarks
http://www.adidaszxflux.us.org/ zx flux
http://www.nmd.in.net/ nmd
http://www.camisas-ralphlauren.com/ Ralph Lauren
http://www.mizuno.in.net/ mizuno shoes
http://www.stussy.com.co/ stussy sweatshirt
http://www.coachbagsoutlet.us.org/ coach
http://www.ultraboosts.us.org/ adidas originals ultra boost
http://www.yeezysupply.us.org/ adidas yeezy
http://www.kd11.us.org/ kd 10
http://www.chaussurebalenciaga.fr/ balenciaga homme
http://www.jordan12.us.org/ jordan 12
http://www.chaussurejordan.fr/ chaussure jordan
http://www.pumashoesoutlet.us.org/ puma outlet
http://www.airmax-90.us.org/ air max
http://www.geox.us.org/ geox shoes
http://www.new-balance.fr/ new balance
http://www.northfacejacketoutlet.us.com/ north face outlet
http://www.yeezy-boost350.us.org/ adidas yeezy
http://www.adidas-ultraboost.us.org/ ultra boost


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK