=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Mindfulness, OCD, BPD, Depresszió
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 07. 20. 15:18

borderline-personality-disorder-jpg-5970ad7182669.jpg

Korábbi írásomban általánosan mutattam be a mindfulness terápiákat és a működésüket. Ebben az írásomban leszűkítem és speciálisan azzal foglalkozok a mindefulness terápia mennyire eredményes OCD, BPD és a depresszió kezelésében.

Hertenstein és munkatársai (2012) az MBCT terápia hatását vizsgálta az OCD-re (obsessive-compulsive disorder; magyarul /obszesszív- kompulzív/ rögeszmés-kényszeres zavar). A kutatásban 12 OCD-s beteg vett részt, akiket MBCT terápiával kezeltek, majd két héttel később a kutatók egy félig strukturált interjút készítettek a páciensekkel. Az eredmények szerint a nyolc hetes terápia végére 8 beteg tünetei jelentősen csökkentek, így aktívabban élték mindennapjaikat, ritkábban keletkeztek negatív érzelmeik, javult az emocionális kiegyensúlyozottságuk, valamint ritkábban ébredtek fel éjszaka. 4 beteg állapota változatlan maradt, a kétéves után-követési időszakban. Az MBCT védő faktornak is bizonyult, mivel ezeknél a betegeknél nem alakult ki az OCD-re jellemző major depresszió. Ennek hátterében az állhat, amit a betegek a riportok során említettek, miszerint ha rájuk tört egy kényszerítő gondolat (egy ötlet, ami azt sugallja az egyénnek, hogy valamit meg kell tennie, különben baj történik), akkor a betegek elkezdték alkalmazni azt a légzési technikát, amit a terápia során tanultak, így sikeresen megakadályozták, hogy a kényszerítő gondolat szerint szükséges cselekedetet végre kelljen hajtaniuk

Sachse, Keville és Feigenbaum (2010) a MBCT hatását vizsgálták borderline personality disorderrel (röviden BPD; magyarul borderline személyiség zavar) küzdő betegek esetén. A betegség jellemzője többek között, az instabil interperszonális kapcsolatok, a bizonytalan szelf érzet, és az érzelmi impulzivitás. Eredményeik alapján a nyolc hetes terápia végére a betegeknek megerősödött a figyelmi kontroll képessége. Ez különösen fontos, mivel BPD-s pácienseknek ez a képessége elmarad az egészségesekéhez képest, holott ez az alapja a kognitív rugalmasságnak, ami szintén sérült ennél a csoportnál. A javulás ellenére a betegek teljesítménye továbbra se érte el az egészségesekét.

Teasdale és munkatársai (2000) a MBCT hatását vizsgálták major depressziósokon. A vizsgálatukban a betegek egy részét MBCT-vel kezelték, más részüket TAU- val (treatment as usual; magyarul hagyományos kezelés). Eredményeik alapján a MBCT-vel kezelt betegek esetén csökkent annak a valószínűsége, hogy a depressziós epizód a későbbiek során visszatér, de csak akkor, ha a betegek már legalább kétszer átéltek depressziós epizódot. Náluk 37%-al csökkent a visszaeső beteg száma. Azok esetében, akik egyszer vagy kétszer éltek át depressziós szakaszt életükben, az MBCT hatástalannak bizonyult. E mögött az húzódik meg, hogy az MBCT azáltal bizonyul hatásosnak, hogy megszünteti a szelfre vonatkozó negatív gondolatokat. A kutatók szerint az MBCT-nek ez által egy megelőző hatása is van az újabb depressziós epizód kialakulásában azok esetében, akik legalább három alkalommal átéltek érzelmileg levert állapotot életük során, akik nem, azok esetében nincs a terápiának preventív hatása.

Ramel, Goldin, Carmona, és McQuaid (2004) a mindfulness hatását vizsgálták depressziósok és szorongók esetében, pontosabban azt kutatták, hogy az affektív zavarok, a diszfunkcionális attitűdök és a gondolkodás hogyan változik meg a MBSR terápia hatására. Hipotézisük szerint az előbbi két változó csökken, illetve az önmagukról való gondolkodás pozitív irányba fordul át. A feltételezésüket bizonyítja a regresszió elemzés, mely szerint a mindfulness önmagában az összvariancia 15%-t magyarázza. Továbbá a mindfulness terápiával kezelt személyek a házi feladatokat sokkal nagyobb valószínűséggel végrehajtották, mint a kontroll csoport tagjai. A mindfulness terápia végére, ami nyolc hétig tartott, a betegeknek csökkentek az affektív zavarból és depresszióból eredő tünetei, szorongásuk szintje és maladaptív gondolataik száma. E mögött az áll, hogy depresszió és szorongás gyakran együtt járnak, amit ez a kísérlet is igazolt, mert a kettő között korrelációt (r = 0,46) találtak a kutatók. A vizsgálati alanyok két harmada már korábban részt vett kognitív viselkedés terápián, mely célja a depresszió tüneteinek a csökkentése volt, továbbá a kísérleti személyek 57% százaléka vett részt korábban pszichoszomatikus kezelésen. Eredményeik szerint azok, aki már korábban részt vettek valamilyen kognitív terápián szignifikánsan kevesebb negatív gondolatról számoltak be a MBSR terápia végén, mint azok, akik korábban nem részesültek kognitív terápiában. Szerintem ez az eredmény bizonyítja Teasdale és munkatársai (2000) következtetéseit is, akik szerint a mindfulness terápia azok esetében hatásos, akik már legalább kétszer átestek depressziós epizódón.

Kuyken és munktarsai (2008) azt vizsgálták, hogy a MBCT terápiának van-e preventív hatása a depresszióval szemben. Összesen 123 vizsgálati személy vett részt a kutatásban, akik életük során már legalább háromszor átéltek depressziós epizódot, illetve antidepresszánsokat szedtek a vizsgálatot megelőző hat hónapban. Az MBCT hatására a betegek 75%-nál a kezelés végére el lehetett hagyni az antidepresszáns gyógyszerek használatát a tizenöt hónapos után-követési időszakban. Ezen kívül az MBCT-vel kezelt betegek 50%-a számolt be arról, hogy jól érzi magát a terápiát követő időszakban. Ez az arány a gyógyszeres kezelés esetén csak 40%. Az MBCT csökkentette a depresszióval együtt járó pszichoszomatikus tünetek megjelenésnek a valószínűségét. Ez viszont egy prediktív faktornak tekinthető, vagyis az MBCT terápia védőhatással bír a depresszió újabb megjelenésével szemben. A háttérben két különböző mechanizmus állhat a szerzők szerint, melyek közül az első, hogy a pácienseknek az MBCT hatására megnövekszik az öntudatossága, vagyis képesek lesznek arra, hogy érzékeljék a visszaesés tüneteit, így időben segítséget tudnak kérni. A második lehetséges ok, hogy kliens megtanulja, hogyan tudja használni a társas támogatást, vagyis a páciens a depressziós epizód alatt sem fogja megszakítani a szociális kapcsolatait, ami viszont a depresszió megjelenésben, illetve felerősödésben egy védő faktort jelent.

Willims (2008) szerint az emocionális problémákkal küszködőknek a legfontosabb feladata, hogy időben azonosítani tudják a maladaptív jeleket, melyek lehetnek gondolatok, érzések, testi tünetek, valamint cselekvéssorozatok is. A meditáció során a személyek megtanulják, hogyan lehetséges figyelmüket tartósan egyvalamire (pl. légzés) irányítani. Ezen kívül képesek lesznek a tárgyak közötti figyelmi váltásra (pl. egyik tárgyról egy másik tárgyra vált a figyelem), illetve a figyelmi szintek közötti cserére. Ezen gyakorlatok során a betegek elsajátítják az önmaguk észlelésének technikáját, mind exteroceptív, mind interoceptív és proprioceptív módon is. Így képessé válnak korán észlelni a maladaptív forgatókönyveik aktivizálódását, és így lehetővé válik számukra, hogy azok tényleges működésbe lépése előtt a helyzet értelmezéséhez másfajta sémát válasszanak.

 

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

linda - 2019. május 16., Csütörtök 12:34

Golden Goose Sale http://www.goldengoosesneakers.ca/
Michael Kors http://www.michaelkors-bags.us/
Burberry Shirt http://www.burberrybagsuk.co.uk/
Mizuno Wave Rider http://www.mizunoshoes.org/
Polo Ralph Lauren Outlet http://www.ralphlaurenusa.us/
Hydro Flask Sale http://www.hydroflask.us.org/
Adidas Shoes Women http://www.adidas-outlet.ca/
Nike Air Max http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Kate Spade Canada http://www.katespadebags.ca/
Yeezy Shoes http://www.yeezy-supply.us/
Coach http://www.coach-bags.us/
Pandora http://www.pandoraus.us/
Hydro Flask Stickers http://www.hydro-flask.us/
Ecco Golf Shoes http://www.eccoshoessandals.us/
Fjallraven Backpack http://www.fjallraven.in.net/
Karen Millen http://www.karenmillendresses.co.uk/
Pandora Store http://www.pandorajewelrystore.us/
Mont Blanc Fountain Pen http://www.mont-blancpens.us/
Bape http://www.bapehoodie.co.uk/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallravenkanken.us.com/
Fjallraven Backpack http://www.fjallraven.us.org/
Clarks Boots http://www.clarksshoes.org.uk/
Off White Shirt http://www.off-white.us.org/
Birkenstock Sale http://www.birkenstocksandalssale.us/
Aike Air Max http://www.nikeairmax720.us/
Pandora Charms http://www.pandoracanadarings.ca/
Nike Air Uptempo http://www.nikeuptempo.us/
Adidas Canada http://www.adidasyeezy.ca/
Fila http://www.fila.in.net/
Longchamp http://www.longchampbackpack.us/
Giuseppe http://www.giuseppeshoes.us/
Coach Crossbody Bags http://www.coachbags.co.uk/
Adidas Ultra Boost http://www.adidasultraboost.us.com/
Yezzys http://www.yeezytrainers.co.uk/
Supreme Hoodie http://www.supremeclothings.us.com/
Ferragamo Canada http://www.ferragamocanada.ca/
Pandora Bracelet http://www.pandoracanada.ca/
Birkenstock Sale http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
Polo Ralph Lauren http://www.polo-ralphlauren.ca/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstockoutlet.us/
Michael Kors http://www.michaelkorspurse.us/
Converse Trainers http://www.converse-uk.co.uk/
Suicoke Sale http://www.suicoke.us/
Salvatore http://www.ferragamo.in.net/
Champion T Shirt http://www.championhoodie.co.uk/
Air Max 270 http://www.airmax2019.us/
Zanotti http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Fitflop Sale http://www.fitflop.org.uk/
Fila High Tops http://www.filashoes.co.uk/
Lebron Shoes http://www.lebron16.ca/
Yeezy http://www.yeezy-boost.co.uk/
Pandora Charms http://www.pandoras.us/
Red Bottoms http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Yeezy 750 http://www.adidasnmdwomens.us/
Vibram Shoes http://www.vibram-fivefingers.us/
Champion Sweatshirt http://www.championsweatshirt.us.com/
Red Bottoms http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Harden Vol 2 http://www.hardenvol3.us/
KD 11 http://www.kd11.ca/
Champion Sweater http://www.champion-canada.ca/
Nike Outlet http://www.nikeairmaxca.ca/
Vans Slip On http://www.vansshoesoutlet.us/
Swarovski Crystal http://www.swarovskijewelry.us/
Kyrie Shoes http://www.kyrie5shoes.us/
Skechers Boots http://www.skechersoutlet.us/
Steph Curry Shoes http://www.curry5shoes.us.org/
Bvlgari Jewelry http://www.bvlgaris.us/
Balenciaga Shoes http://www.balenciaga-sneakers.us.org/
Balenciaga Shoes http://www.balenciagas.us/
Ralph Lauren Outlet http://www.ralph-laurencanada.ca/
Champion T Shirt http://www.championhoodie.us.com/
Kate Spade Handbags http://www.katespade-purses.us.com/
Skechers outlet http://www.skechersshoes-outlet.us/
Vans Canada http://www.vanscanada.ca/
Supreme Shirt http://www.supreme-canada.ca/
Fred Perry T Shirt http://www.fredperry.us.org/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Golden Goose Superstar Sneakers http://www.goldengoose-shoes.us/
Womens Jordans http://www.jordanshoes.ca/
Longchamp Bags http://www.longchamp-canada.ca/
Giuseppe Zanotti http://www.giuseppeshoes.us.org/
Bape Shorts http://www.bapecanada.ca/
Birkenstock http://www.birkenstockuk.org.uk/
Balenciaga http://www.balenciagashoes.ca/
Supreme Shirt http://www.supremes.us.org/
MCM Backpack http://www.mcmbags.us/
Puma Rihanna http://www.pumacanada.ca/
Nike Kyrie http://www.kyrie5-shoes.us/
Asics Shoes http://www.asicsoutlet.us/
Fitflop Sandals http://www.fitflopshoes.us/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstock-sale.us/
Pandora Charms http://www.pandora.in.net/
Vans http://www.vansslipon.us/
Coach Outlet Canada http://www.coachbags.ca/
Polo Ralph Lauren http://www.ralphlauren-polo.us/
Vans Old Skool http://www.vansoldskool.org.uk/
Converse http://www.conversecanada.ca/
Red Bottom Shoes http://www.louboutinredbottomshoes.us/
Kate Spade Handbags http://www.katespadecanada.ca/
Fjallraven UK http://www.fjallraven.org.uk/
Bape Shirt http://www.bape.org.uk/
Jordan Retro 11 http://www.jordan-11.us/
Nike Shox http://www.nikeshoxwomen.us/
Coach http://www.coachbagsoutlet.us/
Jimmy Choo Sandals http://www.jimmychooheels.us/
Longchamp http://www.longchampbags-outlet.us/
New Jordans http://www.jordanshoesoutlet.us/
Adidas http://www.adidascanadashoes.ca/
North Face Outlet http://www.northfacejacket.us.org/
Birkenstock http://www.birkenstock-canada.ca/
Nike Air Max 97 http://www.airmax-720.us/
Salomon Speedcross 4 http://www.salomon.in.net/
Golden Goose Sneakers http://www.goldengooses.us.org/
Yeezy Shoes http://www.yeezyboost350v2.us.com/
Mulberry Bayswater http://www.mulberryhandbags.us/
Asics Gel Nimbus http://www.asicscanada.ca/
Jimmy Choo Heels http://www.jimmy-chooshoes.us/
Pandora Official Site http://www.pandoraofficialsite.us/
Louboutin Shoes http://www.redbottomsshoes.us/
Balenciaga Shoes http://www.balenciagasneakers.us/
Salomon Boots http://www.salomon-boots.us/
Supreme Shirt http://www.supremehoodie.co.uk/
Cartier Ring http://www.cartier.us.org/
Salomon Speedcross 5 http://www.salomons.us/
Christian Louboutin http://www.louboutinredbottoms.us/
Vibram Five Fingers http://www.vibram.us.org/
ED Hardy http://www.edhardyclothing.us/
Louboutin Shoes http://www.christianlouboutin-shoes.us/
Curry 5 http://www.curry5.ca/
Converse Sneakers http://www.converses.us/
Off White Clothing http://www.offwhites.us/
Calvin Klein UK http://www.calvinklein.org.uk/
Goyard Canada http://www.goyardcanada.ca/
Air Max 2019 http://www.airmax-2019.us/
Goyard Handbags http://www.goyard-bags.us/
Bape http://www.bape-hoodie.us/
Nike Air Max 270 http://www.airmax-270.co.uk/
Louboutin Shoes http://www.louboutintrainers.co.uk/
Bape Clothing http://www.bapeshirt.us/
Nike Air Max 97 http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Karen Millen http://www.karen-millen.co.uk/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven.us.com/
Adidas NMD http://www.adidasboost.us/
Pandora http://www.pandoracanadas.ca/
Off White Shoes http://www.offwhitecanada.ca/
Adidas http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
Christian Louboutin http://www.redbottoms.us.com/
Lebron Shoes http://www.lebron-16.us.org/
Jordan 11 http://www.jordan11.org.uk/
Asics Gel http://www.asicsrunningshoes.us/
KD 11 http://www.kd-11.us.org/
Nike Canada http://www.nikecanadashoes.ca/
Coach Purses http://www.coachbags.us/
Fila http://www.filacanada.ca/
Birkenstock Sale http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
Pandora Rings http://www.pandorarings.us/
New Balance Shoes http://www.newbalanceshoes.us/
Fitflops Clearance http://www.fitflopsandals.us/
Golden Goose http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
Supreme T Shirt http://www.supremeshirt.us/
Balenciaga Runners http://www.balenciagatrainers.co.uk/
Karen Millen Clothing http://www.karen-millen.us/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven-canada.ca/
Toms Boots http://www.toms-shoes.us/
Bottega Veneta Bags http://www.bottegavenetas.us/


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK